Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Najradosniji kršćanski praznik'

Srbijanski predsjednik čestitao Božić pravoslavnim vjernicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić čestitao je u ponedjeljak Božić po julijanskom kalendaru patrijarhu srpskom Irineju, pravoslavnim vjernicima i Srbima u inozemstvu, a kosovskim Srbima uputio i poruku ohrabrenja da ih matica nikad neće ostaviti.

"Sretan Božić želim Srbima u regiji, Srbima u iseljeništvu - onima koji znaju koliko je teško živjeti izvan matice, koliko je teško zaraditi komad kruha, koliko je teško dokazati da niste građani drugog reda", istaknuo je Tomislav Nikolić i poručio sunarodnjacima diljem svijeta: "Iako smo fizički udaljeni, na ovaj radosni dan sabrani smo u ljubavi i slozi".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Sretan antiruski Božić!" Rusi poslali zastrašujuću božićnu čestitku Europljanima: Pogledajte video objavljen na državnoj televiziji Slika nije dostupna Ususret Božiću Čestitka nadbiskupa Vukšića: "Kad gladnima i obespravljenima pomognemo, primili smo također Isusa"

Nikolić je u čestitki poželio i svim građanima Srbije da "najradosniji kršćanski praznik provedu u miru i radosti", istaknuvši da je Božić "praznik koji okuplja obitelj, spaja je snagom vjere i ljubavi".

U povodu Božića po julijanskom kalendaru, srbijanski vicepremiejr Aleksandar Vučić najavio je u ponedjeljak da će za Božić. 7 siječnja, posjetiti Kosovo i provesti praznik s vjernicima u samostanu Gračanica, u središnjem Kosovu.

Vučić je rekao da "putuje s porukom mira svim građanima koji žive na Kosovu" i da će se u Gračanici obratiti prije svega Srbima, uz ocjenu da oni danas sa velikom dozom samopouzdanja mogu odlučivati o svojoj budućnosti.

Vjernici katolici slave Sveta tri kralja, a pravoslavni Badnjak

Pravoslavni vjernici večeras slave Badnjak, a praznične procesije i ritualno paljenje badnjaka - hrastovog drveta, bit će organizirano u većini pravoslavnih crkava širom Srbije i na Kosovu.

Patrijar srpski Irinej uputio je ranije Božićnu poslanicu svim vjernicima i sunarodnjacima u inozemstvu, poglavito na Kosovu i u drugim susjednim zemljama, pozvao ih na uzajamno praštanje i zaželio da budu u miru, slozi i ljubavi.

Poglavar SPC čestitao je Božić i sunarodnjacima u "u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i u Baniji", ocijenivši da se pitanje i progon ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj.

Patrijarh je Srbima na Kosovu poručio da nisu sami i zaboravljeni, već da je s njima "cijeli srpski rod i sav pravdoljubivi svijet". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene