Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija želi posebnu upravu za kosovske Srbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija želi postići prijelazni sporazum s UN-ovim mirovnim snagama prema kojemu bi upravljala srpskim etničkim prostorima na Kosovu, rekao je u Jakarti srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, dodajući da takav plan ne bi uključio podjelu Kosova.

Kosovska albanska većina proglasila je 17. veljače neovisnost od Srbije uz potporu Zapada, a taj potez Beograd smatra nelegalnim. Na Kosovu živi oko 120 tisuća Srba - polovica u sjevernom dijelu uz granicu sa Srbijom, a preostali u izoliranim enklavama na istoku i jugu zemlje.

Pročitajte i ovo Vojnici - 2 Ruski plaćenici Srpski vojnici žale se na okrutnost! Pucaju im iznad glava, mlate ih i tjeraju u borbu bez streljiva: "To znači da te šalju u sigurnu smrt ili barem ranjavanje" Slika nije dostupna Kosovski Srbi podržavaju rezoluciju Srpske radikalne stranke

Jeremić, koji se nalazi u posjetu Indoneziji, rekao je da je prijelazni sporazum o posebnoj upravi za kosovske Srbe neophodan kako bi se izbjegao nasilni sukob.

"Govorim o tome kako premostiti ovo stanje u kojem nitko ni sa kime ne razgovara na Kosovu. Postoji sigurnosna prijetnja na Kosovu, postoje pitanja legitimiteta međunarodne prisutnosti na Kosovu", rekao je Jeremić nakon razgovora s indonezijskim ministrom vanjskih poslova Hassanom Wirajudom.

"Nastavit ćemo o tome razgovarati s Ujedinjenim narodima", dodao je Jeremić.

Jeremić je za Reuters rekao da predloženi sporazum s Ujedinjenim narodima ne bi predviđao podjelu Kosova, već bi bila riječ o postizanju stabilnosti nakon proglašenja kosovske neovisnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene