Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosvjed kosovskih Srba u Beogradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) s Kosova u utorak se ispred američkog veleposlanstva u Beogradu okupilo, po novinarskim procjenama, između 15 i 20 tisuća ljudi na skupu potpore Kosovu i Metohiji, a protiv prijedloga o statusu Kosova Marttija Ahtisaarija.

Sudionici skupa su poručili da Ahtisaarijev prijedlog vodi Kosovo u neovisnost i Srbiji otima dio teritorija a oni zahtijevaju da Kosovo ostane sastavni dio Srbije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kosovski Srbi podržavaju rezoluciju Srpske radikalne stranke Slika nije dostupna Kosovski Srbi traže odlučniju akciju Beograda

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Milan Ivanović je na skupu rekao da Srbija nikada neće prihvatiti neovisnost Kosova i istaknuo da je SAD "kreator Ahtisaarijeva plana" te da je stav Rusije da "bez srpske suglasnosti nema rješenja za Kosovo i Metohiju".

Vladika Porfirije pročitao je poruku patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavla koji je poručio da "ignoriranje i gaženje Povelje UN-a na Kosmetu može dovesti do presedana s kobnim posljedicama".

Prosvjed su podržale Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije, ali njihovi predstavnici nisu govorili.

Okupljeni su nosili stranačke i zastave Srbije, kao i transparente s fotografijama otetih i ubijenih. Viđen je i transparent s fotografijom kineskog predsjednika i ćirilićnim natpisom "Veto", kao i slika predsjednika Rusije Vladimira Putina u vojnoj uniformi, također s natpisom "Veto". "Rusijo pomozi" i "Kosovo je duša Srbije", također su bile poruke ispisane na transparentima. 

Izaslanstvo prosvjednika je, kako je objavljeno, američkim
diplomatskim predstavnicima prenijelo da skup "ne shvaćaju kao prijetnju SAD-u".

Otpravnik poslova veleposlanstva SAD-a u Beogradu Roderick Moor razgovarao je s organizatorima prosvjeda ispred zgrade veleposlanstva i u priopćenju o tome naveo da SAD "podržava pravo na mirne prosvjede, kao legitiman način slobodnog izražavanja" kao i to da SAD podržava "mirnu i sigurnu budućnost za sve narode koji žive na Kosovu, uključujući i kosovske Srbe".

U srpskim sredinama na Kosovu zbog masovnog odlaska na miting proglašen je neradni dan.

Miting je završen bez incidenata a po policijskim procjenama n njemu je sudjelovalo 4o tisuća ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene