Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poslije više mjeseci migranti su ponovno počeli pristizati na sjever Vojvodine. Od srpnja do konca rujna prošle godine preko pograničnih dijelova na između Srbije i Mađarske dnevno je prelazilo u prosjeku desetak tisuća migranata.


Državni tajnik u srbijanskom ministarstvu za rad i socijalna pitanja Nenad Ivanišević najavio je u Subotici postavljanje tabli na jezicima migranata koje će ih usmjeravati na lokaciju privremenog prihvatnog centra u tomu gradu, koji je posljednjih dana ponovno oživio, prenijeli su u ponedjeljak vojvođanski mediji.

Vezani članci Migranti u Srbiji Čula se pucnjava iz šume: Migranti se međusobno sukobili, pogođena i 16-godišnja djevojka Migranti preminuli pokušavajući doći do Europe, ilustracija Tragedija na obali: More izbacilo tijela 13 migranata, među njima šestero djece

Tijekom noći između subote i nedjelje u taj je prihvatni centar dovezeno 60-tak migranata iz Šida, koje hrvatska policija nije pustila na teritorij Hrvatske.

Oni će u subotičkom prihvatnom centru, kako je rečeno medijima, ostati do daljnjeg. U isto vrijeme mađarska policija je uhitila 150 migranata koji su na više mjesta isjekli zaštitnu ogradu na granici sa Srbijom u pokušaju da ilegalno uđu u Mađarsku.

Srbijanska državna tijela ranije su najavila mogućnost selekcije migranata na ulazu u Srbiju na ekonomske migranate i izbjeglice, ali da još nije postignut konkretan dogovor sa susjednim zemljama.

"O tome kako će se obavljati selekcija ljudi, za sada ne mogu govoriti. Svatko tko se nađe na teritoriju Srbije i zatraži pomoć od nas, mi ćemo je pružiti bez obzira posjeduju li osobe dokumenta ili ne", rekao je u Subotici Nenad Ivanišević iz ministarstvu za rad i socijalna pitanja Srbije

On je dodao i da se, ukoliko se utvrdi da osoba ne posjeduje registracijski dokument, obavještava nadležna policijska uprava koja obavlja provjeru tih osoba, ali, kako je rekao, "oni svakako imaju pravo na pomoć i zaštitu".

Poslije više mjeseci migranti su ponovno počeli pristizati na sjever Vojvodine. Od srpnja do konca rujna prošle godine preko pograničnih dijelova na između Srbije i Mađarske dnevno je prelazilo u prosjeku desetak tisuća migranata.

Međutim, poslije potpunog zatvaranja graničnog pojasa bodljikavom žicom i ogradom s mađarske strane, migranti su organizirano počeli odlaziti prema Hrvatskoj.

Orban odlučan blokirati obvezne kvote za migrante

Blokiranje obveznih kvota za prihvat migranata bit će prioritet mađarske vlade u predstojećem razdoblju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u mađarskom parlamentu u ponedjeljak.

Važna prekretnica na summitu, istaknuo je Orban, bila je to što su europski čelnici prvi put prihvatili mađarski pristup za cijelu Europu i složili se da je zaustavljanje migranata prioritet. Jasno je kazano da se vanjske granice EU-a mora zaštititi, dok su do sada na prvom mjestu bili zaštita izbjeglica i humanitarni razlozi, kazao je, ocijenivši da se EU sada nalazi u fazi u "kojoj je trebao biti prije godinu dana".Države balkanske rute, uključujući Austriju, počele su se "kretati putem razuma", smatra Orban.

Mađarski kabinet sastat će se u srijedu kako bi razgovarao o tome kako spriječiti taj "pokušaj Bruxellesa da... redovito i u velikom broju relocira u Mađarsku ljude s kojima Mađari ne žele živjeti", rekao je Orban, podnoseći zastupnicima izvješće o prošlotjednom summitu EU-a.

Idući summit EU-a planiran za ožujak pokazat će hoće li države članice prihvatiti automatsko primanje migranata, rekao je. Nova odredba bila bi "standardni mehanizam, koji bi u Mađarsku stalno slao migrante koje ona ne želi primiti i koje sada zaustavlja na svojim južnim granicama", rekao je.

Istaknuo je također da fizičke prepreke na granici moraju biti pojačane i možda produžene, iako vlada još nije donijela odluku o tome.

Glede pregovora s Velikom Britanijom, Orban je kazao da su pravila o slobodi kretanja zaštićena zahvaljujući zemljama Višegradske skupine i da će i dalje vrijediti za cijelu Uniju i sve njezine građane.

One su sačuvale i pravo da socijalne naknade za radnike koji već uplaćuju doprinose u britanski sustav ne bi trebale biti pogođene promjenama, dodao je, objasnivši da su sporne naknade za građane iz drugih država članica koji ne plaćaju doprinose u Velikoj Britaniji. No čak ni oni neće izgubiti naknade, nego će one biti samo suspendirane i to samo ako to bude opravdano. Dodao je također da nova pravila neće vrijediti za radnike koji svakodnevno putuju na rad u drugu državu članicu.

Objasnio je također da će naknade za djecu također ostati na snazi, ali u slučajevima u kojima djeca žive u svojoj matičnoj državi a ne u Velikoj Britaniji bit će indeksirana prema standardima države u kojoj žive. To se konkretno odnosi na oko 220 mađarskih slučajeva.

Orban je kazao da su dogovorene sve promjene koje su bile moguće bez promjena Ugovora o EU-u te da je sada na Britancima da odluče žele li ostati u EU.

Za Mađarsku je čast da bude u istoj zajednici s Velikom Britanijom i bila bi sretna kada bi Velika Britanija ostala, zaključio je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju