Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Vojvodini nisu očekivali ovakav potez Beograda.


Ministarstvo vanjskih poslova Srbije ne želi dopustiti Vojvodini da se predstavi u diplomatskom predstavništvu Srbije u Bruxellesu, tijekom predstojećeg skupa europskih regija, izjavio je u srijedu pokrajinski tajnik za međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Vezani članci Ivana Petrović Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Svi ti narativi nade su jako lijepi, ali realna politika uvijek prevlada" Sastanak čelnika EU i zapadnog Balkana Summit za zapadni Balkan završio bez rezultata: Ništa od podrške za BiH

Promocija Vojvodine zato će biti održana u "jednom novinarskom klubu" u Bruxellesu.

'Ove godine nismo dobili dozvolu MVP-a da to predstavljanje organiziramo u sklopu našeg predstavništva, pod izlikom da to ugrožava sigurnost misije', rekao je Bugarski na konferenciji za novinare, ističući da takva vrsta procjene predstavlja neugodno iznenađenje za pokrajinsku administraciju, prenijela je Radio televizija Vojvodine (RTV).

On je rekao da će to tradicionalno predstavljanje pokrajine u Bruxellesu, pod nazivom Večer Vojvodine, biti priređeno u prostorijama jednog novinarskog kluba, umjesto u diplomatskom predstavništvu Srbije.

Vojvodina se ubraja u razvijene regije ne samo u Srbiji, dodao je on i naglasio da je i to predstavljanje pokrajine dio politike prema kojoj će Vojvodina ubuduće imati dominantnu poziciju ne samo u sklopu Srbije nego i Zapadnog Balkana.

Vodstvo vojvođanskih Hrvata žali se na diskriminaciju u Subotici

Pokrajina je prije dvije godine formirala u Bruxellesu Ured pokrajinskog Fonda europski poslovi, u okviru diplomatskog predstavništva Srbije pri EU, s kojim je usklađivao sve svoje aktivnosti.

Premda je planirala otvoriti predstavništvo, kakve imaju i druge regije pri institucijama EU, Vojvodina je zbog osporavanja Ustavnog suda Srbije i optužbi da time 'stječe prerogative države' formirala ured.

Pokušaj da se onemogući rad toga tijela, kako se tumači, posljednji je u nizu pokušaja Beograda da se ograniči utjecaj i autonomnost vlade Vojvodine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju