Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nedvojbena je hrvatska pripadnost'

Vodstvo vojvođanskih Hrvata žali se na diskriminaciju u Subotici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Dok sam ja gradonačelnik Subotice neću dopustiti prebrojavanje krvnih zrnaca građana Subotice i stvaranje tenzija u našem gradu", izjavio je gradonačelnik Subotice.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić u petak je u Subotici izjavio da će obavijestiti međunarodne organizacije o nastavku politike diskriminacije bunjevačkih Hrvata u Vojvodini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Autohtoni narod Tomislav Nikolić: Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati Slika nije dostupna Nestali tirfoni Srbija: Zbog krađe dijela tračnica ne voze vlakovi za Mađarsku

Kao posljednji u nizu slučajeva diskriminacije naveo je zabranu održavanja znanstveno-stručnoga skupa o identitetu bunjevačkih Hrvata u Gradskoj kući koju je izrekao gradonačelnik Subotice Jeno Maglai.

Gradonačelnik je svoju odluku obrazložio željom da se ne miješa u spor o nacionalnoj pripadnosti bačkih Bunjevaca.

"Dok sam ja gradonačelnik Subotice neću dopustiti prebrojavanje krvnih zrnaca građana Subotice i stvaranje tenzija u našem gradu", izjavio je Maglai.

U Vojvodini živi skupina Bunjevaca koja niječe hrvatsku pripadnost i u tome ima potporu državnih tijela Srbije.

Josipović: Dodjela udžbenika nastavak je asimilacije Hrvata u Srbiji

Slaven Bačić je za odluku o zabrani korištenja Gradske kuće rekao da je uznemirujuća te da je ona nastavak miješanja države, a sada i subotičke lokalne samouprave u identitetski spor o pripadnosti Bunjevaca, i to na štetu bunjevačkih Hrvata.

Bačić je rekao da se gradonačelnik na ovaj način otvoreno svrstao na stranu onih Bunjevaca koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati, budući da je u istom prostoru održan skup u organizaciji institucija Bunjevaca, nehrvata.

Okrugli stol su zajednički organizirali Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i katedra za manjinske zajednice i kulture odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Svi Bunjevci, pa i oni koji žive u Srbiji, pripadaju hrvatskom narodu - pokazale su brojne znanstvene studije i istraživanja, izjavila je etnologinja iz Zagreba Milana Černelić.

Nikolić kaže da Bunjevci nisu Hrvati nego da su posebna manjina

"Nedvojbena je hrvatska pripadnost svih Bunjevaca, znači ne pripadaju nekoj drugoj etničkoj skupini. Imaju zajedničko podrijetlo. A da ne govorimo o njihovu govoru, bunjevačkoj ikavici koja je nedvojbeno dijalekt hrvatskog jezika", rekla je Černelić.

U radu skupa sudjelovali su etnolozi, povjesničari i lingvisti iz Hrvatske, Mađarske i Vojvodine.

Izlaganja sudionika pratili su predstavnici državnog Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika te hrvatska diplomacija u Srbiji.

Veleposlanik Gordan Markotić rekao je kako pokušaje umjetne podjele bunjevačkih Hrvata smatra otvorenim pitanjem u odnosima Srbije i Hrvatske.

Sudionici skupa, kako se čulo, drže prijepornim raširena stajališta u Srbiji o nehrvatskoj pripadnosti Bunjevaca, jer ona nisu utemeljena na znanosti. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene