Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žrtvama potresa koji je sinoć u Kraljevu oštetio većinu stambenih zgrada srpska Vlada je uputila hitnu financijsku i materijalnu pomoć.


Predsjednik Srbije Boris Tadić obećao je kako će država brzo reagirati i dostaviti građevinski materijal iz robnih rezervi za sanaciju štete, donosi srpski portal Blic. Premijer Mirko Cvetković je obećao uplatu kratkoročne pomoći u iznosu od 5 milijuna dinara što je nešto manje od 50 tisuća eura. Dodatni iznos od milijun dinara uplatiti će se za potrebe pučke kuhinje.

Vezani članci Potres južno od Zagreba Potres pogodio područje južno od Zagreba: "Kuća je zadrhtala dva puta u razmaku od minute" Tomislav Tomašević Možemo! i Zagreb je naš! predstavili model za obnovu zgrada oštećenih u potresu: ''Ovo je dvostruko povoljnije od dosadašnjih''

>> Najmanje 70 potresa treslo Srbiju

>> Nakon Srbije, treslo je i kod Zagreba i u BiH

Izaslanstva srpskog državnog vrha obišla su kuću u kojoj je smrtno stradao bračni par nakon što je strop uslijed potresa pao na njih. Tragedija je mogla biti i veća da njihov sin nije tu noć spavao u prizemlju. Njegovim roditeljima nije bilo spasa iako su i on i susjed krenuli im u pomoć.

Šteta na zgradama u Kraljevu je ogromna. 'Od 350 pregledanih objekata čak 120 više nije za upotrebu, a do sada je podnijeto oko 3.500 zahtjeva građana za procjenu njihovih stambenih objekata. Prvog dana obišli smo one zgrade koji su u najlošijoj situaciji', rekao je koordinator Komisije za procjenu odštete Branko Radomirović. Većina stanovnika Kraljeva noć je provela van svojih domova u strahu od novih potresa jer ih je tijekom jučerašnjeg dana bilo 70-ak.

Bolnica u Kraljevu pretrpjela je velika oštećenja pa će, nakon što je zbrinula sve ranjene u potresu, slijedećih dana primati samo hitne slučajeve. Opskrba vodom i električnom energijom također je slaba, a epidemiolozi upozoravaju da je vodu prije upotrebe potrebno prokuhavati.