Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako je već ranije neslužbeno najavljeno, a u srijedu i potvrđeno - Srbija će od početka do kraja pregovora s EU-om imati otvoreno poglavlje 35 kroz koje će Bruxelles trajno “držati na oku” pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine.


Europski povjerenik za proširenje Štefan Fule započeo je u srijedu posjet Beogradu porukom ohrabrenja za napredak u euirointegracijskom procesu, ali i uz popis konkretnih očekivanja Bruxellesa uoči otvaranja pregovora sa Srbijom, na kojem je i primjena sporazuma s Prištinom.

Fule je u srijedu doputovao u svoj prvi službeni posjet Beogradu otkad je 28. lipnja Europsko vijeće odlučilo otvoriti pristupne pregovore sa Srbijom, a tu je odluku ocijenio kao nagradu za naporan rad tijekom posljednjeg desetljeća, ali i ukazao da se ozbiljan rad mora nastaviti jer su pregovori ozbiljan posao i znaju dugo trajati.

>> Preporuka da se sa Srbijom otvore pregovori najkasnije u siječnju 2014.

Fule je nakon sastanka s Dačičem na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji ponovio poruku da Srbija mora imenovati glavnog pregovarača s EU-om, a europsko pitanje staviti na “vrh dnevnog reda”, pri čemu će tema primjene sporazuma i dogovora Beograda i Prištine biti konstantno prisutna tijekom pregovora.

Beograd je od Fulea dobio i nacrt vremenskog rasporeda i dinamike kojom će teći screening reformi koje je Srbija provela. Screening će, kako je rečeno, započeti 1. rujna, a trajat će najvjerojatnije do sredine 2015. godine.

Pitanje Kosova bit će otvoreno sve do kraja pregovora

Fule je najavio da će Bruxelles idućeg tjedna zemljama-članicama predstaviti nacrt okvira za pregovore sa Srbijom, a nakon debate cilj je da prva međuvladina konferencija bude održana u siječnju 2014.

“Puno toga je urađeno, ali i puno napora treba da se dođe do prve međuvladine konferencije u siječnju ili možda ranije”, rekao je Fule.

Kako je već ranije neslužbeno najavljeno, a u srijedu i potvrđeno - Srbija će od početka do kraja pregovora s EU-om imati otvoreno poglavlje 35 kroz koje će Bruxelles trajno “držati na oku” pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

“Izabrali smo poglavlje 35 i predložili zemljama-članicama da se za njega primjenjuju isti postupci kao što smo imali za poglavlja 23 - pravosuđe, osnovne slobode i sudstvo, te da se po istom principu otvori na samom početku, da stalno bude otvoreno i da se zatvori na kraju”, objasnio je Fule.

Dačić: 'EU zna da Srbija nikad neće priznati neovisnost Kosova!'

Poglavlje 35 uključuje pitanja koja se pojavljuju tijekom pregovora, a nisu pokrivena drugim pregovaračkim poglavljem i rješava se na kraju pregovaračkog procesa, a Europska komisija je odlučila da u njega smjesti pitanje odnosa Srbije prema Kosovu.

Dačićev odgovor bio je kako EU zna da “Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova”.

“Mi očekujemo da u pregovaračkom okviru ne budu formulacije koje bi ukazivale da Srbija mora priznati neovisnost Kosova. To bi za nas bilo apsolutno neprihvatljivo”, naglasio je srbijanski premijer.

Inače, Dačić je dolazak Fuelea u Beograd prokomentirao riječima kako i u Bruxellesu “vjeruju da će Srbija biti 29. članica EU”.

Također, Dačićeva je ocjena i da Srbija treba čim prije odgovoriti “na startni znak za početak pregovora sa EU” i najhitnije se pripremiti za pregovore o članstvu, što podrazumijeva formiranje pregovaračkog tima i imenovanje glavnog pregovarača.

Za budućeg glavnog pregovarača Dačić je rekao da ne treba biti “visoki političar već šef tehničkih pregovora”, jer će na političkoj razini postojati državno izaslanstvo i tim premijera.

Dačić je istaknuo i da u pregovore mora biti uključeno što više ljudi, uključujući sve oblasti u društvu, civilni i nevladin sektor.

Vezani članci Mural Ratka Mladića - 4 Padaju po cijelom Beogradu: Uništeni murali ratnog zločinca Ratka Mladića U Beogradu održan skup podrške privedenim aktivisticama koje su jajima gađale mural Ratka Mladića - 5 Burno u Beogradu: Policija zaustavila prosvjednike kod murala Ratka Mladića - "Država čuva taj mural, a privodi dvije žene koje bace par jaja"

Uskoro sastanak i s predsjednikom Nikolićem

Fule je treći visoki dužnosnik EU koji je doputovao u Srbiju nakon odluke o otvaranju pristupnh pregovora, a prije njega Beograd su posjetili predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i visoka predstavnica za vanjsku politiku Catherine Ashton. Fuele će u četvrtak govoriti na posebnoj sjednici srbijanskog parlamenta i sastati se s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Europsko vijeće 28. lipnja odlučilio je otvoriti pregovore sa Srbijom o članstvu u EU i za početak odredilo siječanj 2014., kako bi se u međuvremenu mogao procijeniti napredak Beograda, posebice u primjeni sporazuma s Prištinom, postignutog 19. travnja u Bruxellesu, što je i bio ključni preduvjet za odluku Europskog vijeća. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju