Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija traži poštivanje Šešeljevih prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški sud reaktivirao je branitelja po službenoj dužnosti vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, nakon što se Šešelj odbio pojaviti na posljednjem ročištu pred početak suđenja zakazanog za sljedeći ponedjeljak.

"Raspravno vijeće ovime odlučuje... da će branitelj u pripravnosti preuzeti vođenje obrane tijekom trajanja današnje statusne konferencije. Gospodine Hooper, ponovno ste aktivirani", rekao je predsjednik vijeća Alphons Orie obraćajući se britanskom odvjetniku Davidu Hooperu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatski veleposlanik u Beogradu: 'Puštanje Šešelja iz Haaga ne može ugroziti odnose Srbije i Hrvatske' Slika nije dostupna Ministar Miljenić o Šešelju: 'Spodobi Šešelju mjesto je u zatvoru'

Takvu odluku Vijeće je donijelo nakon što je dobilo povratnu
informaciju iz haškog pritvora da se Šešelj, unatoč izričitom
upozorenju Suda da se njegov nedolazak smatra ometanjem postupka, i dalje odbija pojaviti u sudnici.

Hoopera je Haški sud ranije odredio za Šešeljeva branitelja po službenoj dužnosti, a potom povukao odluku dajući Šešelju ponovno mogućnost da se brani sam, s tim da se branitelj može reaktivirati u slučaju da Sud ocijeni da Šešelj pokušava ometati vođenje postupka svojim ponašanjem.

Ročište je nastavljeno rješavanjem drugih administrativnih pitanja, a odlučeno je da se Šešelju u pritvor dostavi video snimka ročišta.

Šešelj, optužen za zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, u srijedu nije došao na posljednje predraspravno ročište, zbog toga što se "osjeća slabo" zbog 12-dnevnog odbijanja hrane, objasnio je na početku ročišta predstavnik Tajništva suda.

Potom je, na traženje Vijeća, opisao jučerašnji 40-minutni razgovor sa Šešeljom o administrativnim pitanjima u pritvoru Haškog suda, na koji je optuženi došao sam i nije se služio nikakvim pomagalima, poput štapa, te je normalno komunicirao. Predstavnik Tajništva izvijestio je i da je Šešelj iskoristio svoje pravo na šetnju po svježem zraku, te druženje s ostalim pritvorenicima, ali nije sudjelovao u tjelovježbi.

Nakon što je sudsko vijeće saslušalo njegovo iscrpno izvješće uputilo je optuženom upozorenje kako se njegov nedolazak smatra "ometajućim ponašanjem" koje može imati za posljedicu trenutačno aktiviranje branitelja po službenoj dužnosti. 

Tajništvu suda naloženo je da mu odmah u pritvor dostavi upozorenje i da mu prenese da se mora najkasnije do 12 sati pojaviti u sudnici ili će se 'aktivirati' branitelji po službenoj dužnosti.

Predstavnik Tajništva izvijestio je nešto iza 11 sati sudsko vijeće da je Šešelju upozorenje preneseno te je u sudnici citirao njegov odgovor: "Ne, ne idem. Svi su oni idioti ako misle da ću doći".

Također predstavnik Tajništva suda izvijestio je Vijeće da je stav Tajništva da se Šešeljevo ponašanje tretira kao "odbijanje hrane koju osigurava pritvor uz uzimanje tekućine", jer smatra da je "štrajk glađu populistička fraza". On je kazao kako se u slučaju Šešeljeva odbijanja hrane Tajništvo Suda i Pritvorska jedinica rukovode preporukama i službenim stavom Svjetske zdravstvene organizacije.

Šešelj je, po tvrdnjama Srpske radikalne stranke, počeo štrajk glađu u pritvoru u Scheveningenu kako bi iznudio ukidanje ograničenja za posjete njegove supruge, registriranje njegovih pravnih savjetnika pri Haškom sudu, dostavljanje sudskih dokumenata isključivo "na papiru i na srpskom jeziku", kao i ukidanje odluke o imenovanju branitelja u
pripravnosti.

Šešelj je u pritvoru ICTY-a od dobrovoljne predaje 24. veljače 2004. godine.

Srbija od suda traži poštivanje Šešeljevih prava

Nacionalni savjet za suradnju s Haškim sudom uputio je formalni zahtjev tom sudu da poštuje sva prava haškog optuženika Vojislava Šešelja, koji 12 dana štrajka glađu, potvrdio je član Nacionalnog savjeta i ministar uprave Zoran Lončar.

"Upozoravamo da je do sada bilo i suviše tragičnih događaja u Haškom sudu", kazao je ministar Lončar agenciji Beta, dodajući da će Haški sud "snositi svu odgovornost za eventualne posljedice" Šešeljeva štrajka glađu.

Optuženi Šešelj je štrajk glađu započeo tražeći da se iz procesa ukloni nametnuti mu branitelj u pripravnosti, da haški sud registrira njegove pravne savjetnike, kao i da mu svi dokumenti budu dostavljani napismeno i na srpskom jeziku, dok je četvrti zahtjev, da se ukinu ograničenja na posjete supruge, haški sud ispunio.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene