Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bruxelleski rebus'

Srbija pred teškom odlukom - EU očekuje odgovor do 9.travnja u 16 sati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski državni vrh je, nakon neuspjelih osam krugova pregovora s Prištinom, stavljen u poziciju 'uzmi ili ostavi'-krajnji rok za dogovor oko Kosova je utorak 9.travnja u 16 sati.

Pred srbijanskim su državnim vrhom samo dva izbora - prihvatiti rješenje za Srbe na Kosovu, koje nude kosovske vlasti uz potporu EU i SAD ili ga odbaciti i tako ostati bez šanse da Srbija od Bruxellesa u dogledno vrijeme dobije datum pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Vlada Srbije, ilustracija Ozbiljno upozorenje Zbog novih srbijanskih čelnika oglasio se alarm za uzbunu: "To je proruska vlada, postoji rizik od sukoba na Balkanu" Slika nije dostupna Sporazum o Kosovu EU bez komentara dok ne dobije službeni odgovor iz Beograda

Mediji: 'Bruxelleski rebus, kako iz živog pijeska?'

Jedan je od naslova kojima se ilustriraju pozicije državnog vrha je primjerice 'Bruxelleski rebus, kako iz živog pijeska?', a Radiotelevizija Srbije neslužbeno doznaje da je krajnji rok za odgovor Srbije na prijedlog iz Bruxellesa- utorak 9.travnja u 16 sati.

Kako se doznaje iz diplomatskih krugova, taj je rok određen, jer 'visoka predstavnica Catherine Ashton ima svoje obveze i rokove za izvješće o pregovorima Beograda i Prištine' kako bi 'Europska komisija kompletirala materijale za svoje ocjene o napretku Srbije u eurointegracijskom procesu'.

Analitičari: 'Tko uzme kajat će se, tko ne uzme kajat će se'

Stara je narodna poslovica 'Tko uzme kajat će se, tko ne uzme kajat će se' sažetak ocjena i reakcija najutjecajnijih političkih aktera u Srbiji, promatrača, analitičara i dobro upućenih u pregovarački proces, odnose i utjecaj međunarodnih čimbenika. Njihova je zajednička ocjena da bi odbijanje bruxelleske ponude bilo katastrofalno za cijelu zemlju, navodi agencija Tanjug.

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je da se 'dijalog više nema o čemu voditi jer Priština ne odstupa od svojih stajališta',te da 'državni vrh smatra da je ponuda loša', ali će 'presjeći tek kad razmotri sve posljedice i prihvaćanja i odbijanja'. Premijer Dačić je istaknuo i kako 'Beograd odluku donosi bez potpore ijednog iskrenog prijatelja na Zapadu koji bi imao više razumijevanja za naša stajališta.'

I srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić izjavio je kako Beograd mora pokušati sve da dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU i potvrdio spremnost vlade i na teške odluke. 'U ovom trenutku zaista ne vidim rješenje, ali ga grčevito tražimo. Srbija mora pokušati sve da dobije datum za početak pregovora sa EU i biti spremna na teške kompromise, ali nikako ne može prihvatiti svoje ukidanje.'

Poruka iz EU:'Ako ovih dana nema dogovora, Srbiji se zatvara vremenski prozor za pregovore'

Dramatičnost situacije u kojoj se nalazi srbijansko vodstvo pokazuje i upozorenje izvjestiteljice Europskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček, koje prenose beogradski mediji, da bi se, ne bude li narednih par dana dogovora Beograda i Prištine, u suprotnom mogao zatvoriti 'vremenski prozor Srbije za pristupne pregovore s EU', rekla je Lunaček bečkom dnevniku Die Presse. (HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene