Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija je spremna na izuzeća u zabrani izvoza šećerne repe, suncokreta i soje ukoliko hrvatska poduzeća dostave dokaze o plaćenim avansima po ranije potpisanim ugovorima o izvozu s proizvođačima šećerne repe u Vojvodini.


Navodeći da su zbog zabrane izvoza šećerne repe neki hrvatski prerađivači nezadovoljni, jer su s proizvođačima u Srbiji unaprijed ugovorili i platili proizvodnju šećerne repe, a zbog uredbe o zabrani je nisu mogli uvesti, državna televizija Srbije navodi da je Beograd o privremenoj zabrani, koja je stupila na snagu 6. rujna, izvjestio i Europsku komisiju.

'Ljetos je Srbiju pogodila velika suša i srbijanske vlasti su nam se obratile sa zahtjevom da se zbog izvanrednih okolnosti dopusti zabrana izvoza nekih proizvoda, ali krajnje ograničena, tako da je ova zabrana stupila na snagu. Repa nije izvezena, a vlasti su preuzele obvezu da će svi stari sporazumi koji su potpisani prije ljeta biti poštovani', izjavio je Radio-televiziji Srbije Vincent Degert, šef Delegacije EU u Srbiji.

Kako navodi RTS, pozivajući se na srbijansko Ministarstvo trgovine, 'hrvatska strana tvrdi da je riječ o 10 ugovora vrijednih 28 milijuna eura za 616.000 tona šećerne repe', ali da 'srbijanska strana nije imala uvid u osam navodno plaćenih ugovora za 406.000 tona šećerne repe'.

Vezani članci Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije Srbija obilježava Dan zastave, Vučić obišao vojsku u centru Beograda: "Sretan praznik svim Srbima i širom regije..." Andrija Jarak Andrija Jarak o 'srpskom svetu': "Najčešće to spominje Vučićev 'službeni megafon'. On na dnevnoj bazi ispali nekoliko ratnohuškačkih izjava"

>> Ne odustaju: Srbija ne dozvoljava izvoz šečerne repe

Ministar vanjske i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić, kaže kako u nekim od tih ugovora 'stoji odredba da se ugovor neće primjenjivati u slučaju više sile ili mjera državnih organa koji se odnose na eventualnu zabranu izvoza'.

'Prema tome, jedino rješenje jeste nastavak ovih dogovora. S naše strane postoji spremnost na iznimke, pod uvjetima da dobijemo dokaze o plaćenim avansima i plaćenim fakturama', izjavio je srbijanski ministar trgovine.

Hrvatska strana u petak je Beogradu poslala signal da nema namjeru otvarati 'šećerni rat'.

'Hrvatska želi smiriti tenzije, tako da nema govora o nekakvom šećernom ratu između Srbije i Hrvatske', izjavila je u petak pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner Kuterovac u Subotici na poljoprivrednom forumu 'Hrana za Europu'.

'Ne dolazi u obzir zaoštravanje odnosa. Premda odluka o zabrani izvoza šećerne repe nije sukladna sporazumu CEFTA-e, ovakva je mjera razumljiva zbog suše koja je pogodila regiju. Time Srbija štiti nacionalne interese', izjavila je ona. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook