Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatske šećerane bez sirovine

Ne odustaju: Srbija ne dozvoljava izvoz šećerne repe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska nije uspjela uvjeriti Srbiju da ukine zabranu izvoza šećerne repe u Hrvatsku. Tako su u Srbiji ostale zatočene tone i tone šećerne repe, koju su hrvatske šećerane sijale u Vojvodini.

Hrvatske šećerane ostale su bez sirovine koju su godinu dana unaprijed dogovorile i platile. Šećerane će dobiti novac za repu natrag, ali će im nedostajati sirovina na koju su računali. Srbija uvođenje zabrane izvoza opravdava sušom. No, na ovaj način zapravo krši međunarodne sporazume o slobodnoj trgovini. Hrvatska je Srbiji zbog repe uputila i prosvjednu notu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

Osječka će šećerana ove godine preraditi dvostruko manje repe nego lani. Zbog suše domaća je repa podbacila. Zbog embarga srbijanska repa ne može u Hrvatsku. 'Vrijednost te sirovine je gubitak za nas na bazi šest do sedam milijuna eura', rekao je Anto Kobaš, iz tvornice šećera Osijek.

Gubitke zbrajaju i ostale hrvatske šećerane. Repu koju su ugovorile i platile moraju ostaviti u Srbiji. 'Mi nemamo veliku proizvodnju u Srbiji. To je zadnjih godina tri do pet posto', rekao je Miroslav Božić, savjetnik Grupe VIRO. Na gubitku su i hrvatske šećerane i hrvatska diplomacija.

>> Šećerna repa 'zarobljena' u Srbiji

'Nažalost nije postignut dogovor iako je u desetak dana obavljeno niz sastanaka na relaciji Beograd- Zagreb', kaže Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede. Unatoč kršenju međunarodnih sporazuma Srbija ne želi ukinuti zabranu izvoza repe. 'Mi ćemo kao Vlada poduzeti određene korake s obzirom na to da je tu bilo kršenja ugovora CEFTA-e i na relaciji prema Bruxelesu, a uputili smo i prosvjednu notu srbijanskoj Vladi', kaže Jakovina.

Proizvodnja repe u Srbiji je nešto jeftinija. Glavni je to razlog zbog kojeg su hrvatske šećerane ugovarale proizvodnju sa srbijanskim ratarima. 'Zasigurno iz toga treba izvući jednu pouku i uzdati se u sirovine koje rastu na našoj zemlji', rekao je Matija Brlošić, iz Hrvatske poljoprivredne komore. Sada je to kristalno jasno i šećeranama. 'Šećerana je počela ugovarati za iduću godinu površine za proizvodnju repe i nećemo sigurno zanemariti naše proizvođače', rekao je Kobaš.

Sukob oko repe neće ni okrznuti potrošače. U Hrvatskoj se prodaje šećer proizveden uglavnom od šećerne trske. Taj šećer od repe ide na tržište Europske unije. Unija je izdašno plaćala hrvatskim šećeranama, tako da se njima više isplatilo taj šećer izvesti, a za domaće potrebe proizvesti šećer od trske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene