Vojska Srbije (VS) održala je u utorak na poligonu u Nikincima, u povodu Dana VS, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe, pokaznu vojnu vježbu "Čelik 2017", na kojoj je predstavljeno suvremeno oružje osmišljeno i proizvedeno u Srbiji.


U taktičko-tehničko prikazu operativnih sposobnosti Vojske Srbije sudjelovalo je više od 500 vojnika i prikazano 26 vrsta oružja, među kojima je premijerno predstavljeno djelovanje protuoklopnog raketnog sustava velikog dometa "ALAS".

Vezani članci Zatvoren kafić, ilustracija - 3 Nove mjere u susjedstvu zbog širenja zaraze: Od sutra ugostitelji i šoping centri rade po skraćenom radnom vremenu Masovno cijepljenje u Srbiji - 1 Iako su cijepili više od 1,2 milijuna ljudi, sada bilježe nagli porast broja zaraženih: Krizni stožer objavio da razmišljaju o novom pooštravanju mjera

Prikazani su višecjevni samohodni raketni lanser "Morava", osuvremenjeni raketni sustav "Oganj", samohodni topničko-raketni sustav PZO "PASARS", modernizirano borbeno vozilo pješaštva BVP M-80 te višenamjensko oklopno vozilo Miloš i oklopnjak Lazar tri.

Prikazano je i djelovanje protuoklopnih helikoptera Hn42/45 Gama i moderniziranih dvomotornih zrakoplova "orao" na kopnene mete, a vježba je završena preletom zrakoplova mig 29.

Središnjoj manifestaciji u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima "Čelik 2017" nazočili su predsjednik i premijer Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, ministri u vladi, predstavnici diplomatskog zbora te javnog i političkog života.

Aktualni predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je za RTS da Srbija ima izvanrednu vojsku, te da je cilj vježbe bio pokazati građanima "tko brine o njihovoj sigurnosti", a "onima koji bi se usudili izvesti nešto protiv Srbije pokazati čime je spremna da se brani".

Iz ureda srbijanskog premijera Vučića priopćeno je da se on poslije vježbe u Nikincima sastao i razgovarao s ministricom obrane Slovenije Andreom Katič, a tema razgovora bila je vojno-tehnička suradnja dviju države, situacija u regiji i suradnja u području vojne industrije.

Vučić je, kako se navodi, izrazio spremnost srpske vojske za sudjelovanje u mirovnim misijama pod okriljem EU i UN, te za suradnju sa slovenskom vojnom industrijom na jačanju kapaciteta za vojnoindustrijsku proizvodnju. (Hina)