Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica ustvrdio je kako Vladi nisu dostavljeni izvornici sporazuma koje je potpredsjednik Vlade i Tadićeve Demokratske stranke Božidar Đelić prošli tjedan potpisao u Luxembourgu te da ministri nisu vidjeli te sporazume.


Dodao je kako njegovoj Demokratskoj stranci Srbije i Novoj Srbiji ministra Velimira Ilića nije poznat sadržaj Privremenog sporazuma, koji je potpisan s EU-om uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Istaknuo je kako 'građani Srbije moraju znati da je riječ o pokušaju velike prijevare' i da je riječ o 'sporazumima koji su izravno suprotni državnim interesima Srbije'.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik Milanović objavio filmske plakate i kratko poručio: "Pa ti biraj" Slika nije dostupna Tadić za SSP bez priznanja Kosova, Koštunica najavljuje poništenje

U Srbiji su uoči nedjeljnih izvanrednih izbora sve zaoštrenija stajališta glede potpisana Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a sam bi se sporazum sutra, kad počinje izborna šutnja, trebao naći na Vladinoj sjednici, kao i energetski sporazum s Rusijom o kojem je, kako se najavljuje, postignut dogovor.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić odbacio je lažnima Koštuničine tvrdnje da se skriva tekst Privremenog sporazuma, potpisana uza SSP. Novinarima je izjavio da su te tvrdnje 'organizirano i otvoreno laganje', dodavši da će ministri iz Demokratske stranke predložiti da Vlada sutra utvrdi prijedlog za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU i uputi ga na potvrdu parlamentu.

Tadić je dodao kako je 'Vlada 6. prosinca prihvatila prijelazni sporazum, svaku točku i svako slovo' i da će to još danas biti predstavljeno javnosti.

S druge strane, o rusko-srbijanskom energetskom sporazumu, koji bi se sutra također trebao naći na Vladinoj sjednici, postignut je određen dogovor svih stranaka u Vladi, uz ocjenu kako je bitno da Vlada upravo taj dan potvrdi sporazum i pošalje ga u parlament na potvrdu.

Protiv najavljena dogovora o energetskom sporazumu svih stranaka u Vladi, u kojoj su, osim Koštuničina DSS-a i Ilićeve Nove Srbije i Tadićev DS te G 17 Plus Mlađena Dinkića, Liberalno demokratska stranka Čedomira Jovanovića najavila je da će sutra prosvjedovati pred Vladinom zgradom. Jovanović je rekao kako će se 'žestoko boriti protiv takve privatizacije srbijanske Naftne industrije i zahtijevati promjenu ugovora, jer hoćemo ravnopravan odnos s Rusijom'. 'Spriječit ćemo kriminalnu privatizaciju NIS-a i energetski sporazum s Rusijom kojim je Srbija ponižena kao nijedna zemlja do sada', kazao je Jovanović novinarima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju