Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podjela moći

Srbija uvodi strogu kontrolu: Neće dopustiti EU da preko nje izvozi u Rusiju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema izjavi ruskog ministra poljoprivrede Nikolaja Fjodorova, Srbija će biti na listi prioritetnih zemalja iz kojih će Rusija uvoziti poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Srbija će se naći među državama bivšeg SSSR-a, te pojedinim euroazijskim i zemljama Sredozemlja na čije prehrambene proizvode ubuduće računa rusko tržište.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna odluka EU će uvesti carine na uvoz ruskog žita Samit u Tirani Diplomatski o Putinu Vučić o odnosu Srbije i Ukrajine: "Podržavamo njihov teritorijalni integritet, ali nismo potpisali nikakve aranžmane"

"Za nas su za uvoz voća i povrća perspektivni Azerbajdžan, Uzbekistan, Armenija, Tadžikistan, u određenoj mjeri Kirgistan. Uz njih su Turska, Iran, Srbija. Veoma obećavajuće zemlje su Iran, Maroko, Egipat. Njima su potrebni naši proizvodi - žito, biljno ulje, a nama njihovo voće, povrće, jagode i citrusi", izjavio je Fjodorov. 

Kao "veoma jako tržište" naveo je i zemlje Latinske Amerike - Čile, Argentinu, Paragvaj, Ekvador i Peru koje su "spremne povećati isporuke svojih proizvoda", dok će "isporuke norveške ribe zamijeniti sama Rusija".

Ministar vjeruje da nakon uvođenja sankcija na uvoz prehrambene robe iz EU-a, SAD-a, Australije, Kanade i Norveške u Rusiji neće biti nestašica ili rasta cijena.

Evo koliko se Srbija dnevno zadužuje

Srbija uvodi strožu kontrolu zbog mogućeg reeksporta iz EU-a u Rusiju

Srbija će formirati koordinacijski centar za pomoć srbijanskim izvoznicima poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i uvesti stroge kontrole kako bi se spriječio eventualni reeksport robe iz država EU-a preko Srbije, priopćilo je u ponedjeljak srbijansko ministarstvo trgovine.

Kako se navodi u priopćenju, koordinacijski centar radit će pri Gospodarskoj komori Srbije (PKS) i biti dostupan izvoznicima 24 sata dnevno, uz stalni kontakt sa Trgovinskim predstavništvom Ruske Federacije u Srbiji, kako bi se "u hodu" rješavale eventualne nesuglasice i problemi vezani za izvoz na rusko tržište.

U sastavu ovog centra, kako je priopćeno, bit će predstavnici ministarstava trgovine i poljoprivrede, te dužnosnici državne uprave carina.

Kako je navedeno, Uprava carina i Uprava za zaštitu bilja u predstojećem periodu pojačat će kontrole srpskog voća i povrća koje se izvozi u Rusiju, ali i uvoza na srpsko tržište iz EU-a i drugih zemalja kako bi se spriječile zloporabe, "a posebno reeksport" poljoprivrednih i ostalih prehrambenih proizvoda.

Priopćenje je uslijedilo nakon današnjeg sastanka ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića i predsjednika PKS Željka Sertić s predstavnicima udruge "Plodovi Srbije".

Sastanak je zakazan u povodu mogućnosti za povećanje izvoza voća i povrća iz Srbije na rusko tržište poslije odluke Kremlja da uvede jednogodišnju zabranu uvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU-a, SAD-a, Kanade i Norveške, te najave mogućeg reeksporta robe iz EU-a preko Srbije u Rusiju.

Ljajić i Sertić najavili su i spremnost države da dodatno podupre sudjelovanje srpskih proizvođača poljoprivrednih proizvoda na predstojećim jesenjim sajmovima u Moskvi "World food" i "Zlatna jesen".

Sastanku srbijanskih dužnosnika nazočili su i predstavnici veleposlanstva Ruske Federacije i ukazali da se od srpskih izvoznika očekuje da i ubuduće ispunjavaju sve standarde koje propisuju ruske vlasti.

Ljajić je ranije izjavio kako Srbija neće dopustiti prepakiranje robe iz države Europske unije niti reeksport proizvoda iz članica EU-a na rusko tržište preko svog teritorija jer bi time sebi pričinila štetu i ugrozila vlastiti izvoz u Rusiju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene