Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mandatar za sastav nove srbijanske vlade, predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić u utorak je, nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma s partnerima te stranke u novoj vladajućoj koaliciji, najavio kako bi proces formiranja vlade u srbijanskom parlamentu mogao ući u svoju završnicu 23. srpnja.


Koalicijski sporazum, odnosno Sporazum o zajedničkim političkim ciljevima, kako glasi službeni naziv tog dokumenta, potpisali su, uz Dačića, čelnik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, predsjednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić te čelnici Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Jovan Krkobabić i Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković, dviju stranaka koje su od ranije u koaliciji sa SPS-om.

U sporazumu je navedeno devet područja zajedničkog političkog djelovanja - državna politika, gospodarska i socijalna politika, pravna država i vladavina prava, borba protiv korupcije i kriminala, reforma državne uprave, profesionalizacija upravljanja javnim poduzećima, decentralizacija i regionalni razvoj, zdravstvo obrazovanje i nauka, kao i sloboda medija.

Dačić je, u obraćanju novinarima nakon potpisivanja sporazuma, naveo kako će koalicijski partneri narednih dana dalje raditi na pripremi svih akata neophodnih za nastavak konstitutivne sjednice srbijanskog parlamenta, započete 31. svibnja kada su verificirani mandati novih 250 zastupnika i konstituiran novi parlament.

U nastavku konstitutivne sjednice se, kako je objasnio Dačić, očekuje izbor novog predsjednika parlamenta, podpredsjednika i skupštinskih radnih tijela, a nakon toga i nakon donošenja izmjena i dopuna zakona o vladi i ministarstvima, i izbor nove srbijanske vlade.

''Datum koji smo spominjali je 23. srpnja kao mogući datum kada bi se nastavila konstitutivna sjednica skupštine, i nakon toga odmah išlo na novu sjednicu za izbor nove vlade Republike Srbije'', ustvrdio je Dačić. Govoreći o novoj vladi, Dačić je kazao kako je želja svih u koaliciji da ona bude manja i da u sastavu ima 15 ministarstava, no to će, po njegovim riječima, biti predmet dogovora idućih dana. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Aleksandar Vučić United Grupa: "Vučić ne govori istinu, ponudili smo 35 milijuna eura za Premier Ligu" Epidemiolog Predrag Kon Glavni srpski epidemiolog najavio povećanje broja zaraženih: "Počelo je punjenje bolnica, premišljanje oko cijepljenja postaje opasno"