Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedina zemlja označena crnom bojom na karti svijeta koja bojama razlikuje intenzitet kojim ih NSA nadzire je - Srbija.


Top vijest u svijetu posljednjih dana ona je ona o nadzoru korisnika interneta od strane NSA-e. National Security Agency razvila je snažan alat kojim je samo tijekom ožujka ove godine presrela 97 bilijuna digitalnih podataka o telefonskim pozivima i razmijenjenim porukama diljem svijeta.

Vezani članci Prosvjed u Beogradu (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Završio veliki prosvjed u Beogradu protiv Vučića: Prosvjednici poslali konkretne zahtjeve i dali rok Ilustracija (Foto: AFP) Uhićen bjegunac koji je u Hrvatsku prošvercao 718 kilograma kokaina: Srbija će ga uskoro izručiti

Britanski Guardian domogao se karte svijeta na kojoj je različitim bojama prikazano koliki je nadzor vršen nad digitalnim podacima u kojoj zemlji. Jedina zemlja označena crnom bojom je Srbija, piše Blic. Srpski mediji dodaju kako to znači da je Srbija zemlja u kojoj se presrelo zanemarivo malo digitalnih podataka.

Radi li se o tome ili je Srbija jednostavno zaboravljena pri kreiranju ove karte, svejedno je, jer i jedna i druga teorija dovode do istog zaključka - Srbija očito NSA-i nije interesantna.

I dok je Srbija označena crnom bojom, Hrvatska, BiH i Crna Gora označene su zelenom što označava viši stupanj nadzora dok je Kosovo označeno narančastom bojom što znači da ih nadziru više od okolnih zemalja, tj. da ih nadziru jednako kao i Indiju, Kinu i Egipat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook