Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vučić će se morati odreći Kosova'

Srbija: Hoće li biti široke koalicije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića je i prije i neposredno poslije uvjerljive pobjede na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima najavljivala brzo formiranje vlade, a prve naznake su da naprednjaci ipak odustaju od jednostranačke vlade i da Vučić želi okupiti što širu koaliciju.

Već u izbornoj noći, kada je bila izvjesna uvjerljiva pobjeda SNS-a, Vučić je izjavio kako "nema vremena za čekanje" i najavio da će razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, ali i s čelnicima ostalih triju stranaka odnosno koalicija koje su ušle u parlament, Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicom Dačićem, Demokratske stranke (DS) Draganom Đilasom i Nove demokratske stranke (NDS) Borisom Tadićem.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena

Još se nitko od vođa stranaka i koalicija koje su izborile ulazak u parlament nije očitovao glede Vučićevih najava niti dosad ima vijesti da je bilo izravnih poziva ili službeno obavljenih razgovora o mogućem koaliranju s vođama drugih stranaka u sastavljanju buduće vlade, a u utorak je postizborne teme i kombinacije zasjenila vijest o privođenju balkanskog mafijaškog šefa Darka Šarića.

"Izbor sugovornika ovisi o Aleksandru Vučiću. Čekamo da se završi izborni proces i tad ćemo početi pregovore", izjavio je potpredsjednik SNS Bratislav Gašić.

 'Vučić će se morati odreći Kosova

Republičko izborno povjerenstvo će konačne i službene rezultate priopćiti najkasnije u četvrtak, 20. ožujka u 20 sati, od kada počinje teći rok od 30 dana za konstituiranje novog saziva parlamenta čija se prisega očekuje do 19. travnja. Zakonski rok za formiranje vlade istječe 28. lipnja.

Aleksandar Vučić je u izbornoj noći sebi postavio rok do 1. ožujka za formiranje vlade, ali je u međuvremenu potpredsjednik SNS-a Nebojša Stefanović pomaknuo datum ustvrdivši da je to moguće već do sredine travnja.

Postizborni ritam nakratko je poremetila predaja balkanskog mafijaškog šefa Darka Šarića i euforija koju je to izazvalo na političkoj sceni, ali se neke konture buduće izvršne vlasti u Srbiji ipak već naziru.

Nakon neslužbene izjave srbijanskog predsjednika Nikolića da će "Vučić biti premijer", mjesto prvog čovjeka u vladi nije sporno, a po Vučićevoj najavi, u vladi će svakako biti mjesta za dvojicu sadašnjih ministara - pravosuđa Nikole Selakovića i financija Lazara Krstića, koji je u rekonstrukciji vlade prošle jeseni preuzeo resor financija kao nestranačka ličnost.

Vučić nije imao primjedbi ni na rad Ivana Tasovca, koji je nekoliko mjeseci u rekonstruiranoj vladi vodio ministarstvo kulture, no Tasovac se, tvrde upućeni izvori, odlučio vratiti u Beogradsku filharmoniju i neizvjesno je hoće li ostati i u budućoj vladi.

Portfelj ministra zdravstva bi, prema nekim naznakama, od Slavice Đukić Dejanović (SPS) mogao preuzeti naprednjak dr. Zlatibor Lončar, sadašnji ravnatelj Urgentnog centra u Kliničkom centru Srbije.

Izvjesno je da naprednjaci u slučaju dogovora o koaliciji neće drugima prepustiti vojsku i policiju budući je Vučić u aktualnoj vladi koordinator svih službi sigurnosti, a do njezine rekonstrukcije bio je i ministar obrane.

Za socijaliste Ivice Dačića, po mnogim ocjenama, sigurno bi se mogao naći neki resor u novoj vladi, a u poplavi nagađanja kako bi mogli biti podijeljeni resori najveća je nepoznanica zasad Boris Tadić, čiji su povratak u politiku uoči izbora mnogi vidjeli kao volju i želju da poslije izbora sudjeluje u vlasti.

Bilo je vidljivo da su Tadić i njegova koalicija oko Nove demokratske stranke tijekom kampanje bili pošteđeni napada iz tabora naprednjaka, ali Tadić niječe da ima bilo kakav dogovor s Vučićem.

Srpska napredna stranka će, kako je najavljeno, do kraja tjedna održati sjednicu predsjedništva stranke na kojoj će razgovarati o daljnjim potezima u formiranju vlade.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je ranije da će mandatara za sastav buduće vlade predložiti tek kad se formiraju zastupničke skupine u Skupštini. Tada će, kako je rekao, razgovarati s predstavnicima svih zastupničkih skupina pa čak i s onima koji nisu ušli u parlament jer "i oni su građani Srbije". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene