Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Usvajanjem izmjena i dopuna zakona o vladi i zakona o ministarstvima, jučer nešto prije ponoći završena je izvanredna sjednica parlamenta Srbije čime su stvoreni preduvjeti da se na slijedećoj, koja se po nekim najavama planira za ponedjeljak, izabere nova vlada Srbije.


Predloženim izmjenama Zakona o vladi uvodi se institut zamjenika premijera, koji će imati gotovo iste ovlasti kao i predsjednik vlade, a prema koalicijskom dogovoru, mandatar Mirko Cvetković iz Tadićeve Demokratske stranke će za prvog dopredsjednika, odnosno svog zamjenika, predložiti čelnika SPS-a Ivicu Dačića.

Vezani članci Sindikati i vlada nastavili pregovore o kolektivnom ugovoru Nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru: "Očekujemo da na sljedećem sastanku sindikati izađu s konkretnijim zahtjevima" Lina Axelsson Kihlblom U Švedskoj prvi put transrodna osoba postala ministrica

Tim zakonom je predloženo i da glas premijera bude presudan u donošenju odluka.

Prijedlogom zakona o ministarstvima predviđeno je da buduća vlada Srbije ima 27 članova - premijera, 24 ministarskih resora, četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri, i jednog ministra bez portfelja.

Prema tom zakonu nova srbijanska vlada imat će Ministarstvo za ljudska prava i nacionalne manjine koje će obavljati poslove koji se odnose na opća pitanja položaja pripadnika nacionalnih manjina, vođenje registra nacionaonih vijeća, izbor nacionalnih vijeća, zastupanje Srbije pred Europskim sudom za ljudska prava, ostvarivanje manjinskih prava, veza nacionaonijh manjina sa matičnim državama. 

Za usvojene zakone glasovali su zastupnici novouspostavljene parlamentarne većine koju čine stranke u koaliciji "Lista za europsku Srbiju" i koalicija oko Socijalističke partije Srbije i stranke manjina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju