Hitna pomoć (Arhiva: AFP)
Hitna pomoć (Arhiva: AFP)

Dvogodišnju djevojčicu kojoj je pozlilo na Vlasinskom jezeru u Srbiji, roditelji su morali sami dovesti do najbliže zdravstvene ustanove, jer su u Hitnoj rekli da ne mogu doći ''zbog procedure''.


Dvogodišnja djevojčica preminula je u petak ujutro u Zdravstvenom centru u Surdulici nakon što joj je u četvrtak navečer pozlilo na Vlasinskom jezeru, na jugu Srbije, piše Dnevni Avaz. Uzrok smrti utvrdit će se obdukcijom.

Vezani članci koronavirus, Beograd Naši susjedi u iščekivanju vrhunca epidemije: Unatoč manjem broju testiranih nedjeljom, i danas imaju više od 6000 novih slučajeva Koronavirus u Srbiji Najteži dan kod susjeda: Nikad više umrlih u Srbiji, u 24 sata hospitalizirano čak 747 osoba

Nakon što je djevojčici pozlilo, roditelji su pozvali Hitnu pomoć u Crnoj Travi, gdje im je rečeno da ne mogu izaći na teren, dok im je u Surdulici u preporučeno da sami dovezu djevojčicu do najbliže ambulante jer "trenutno nemaju vozilo koje bi mogli poslati".

Direktorica Doma zdravlja u Vlasotincu Milena Stanković-Mitrović rekla je da doktor Hitne pomoći iz Crne Trave nije mogao izaći na teren jer je morao poštovati službenu proceduru. Odnosno da Crna Trava zapravo nema Službu hitne pomoći, ali da doktori, koji su inače "u manjku", uvijek reagiraju kada su ovakvi slučajevi u pitanju.

''Točno je da Služba hitne pomoći nema sanitetsko vozilo u koje mogu staviti kisik, ali imaju vozilo s nosilom kojim mogu transportirati pacijenta. Međutim, doktor, koji je noćas bio u smjeni, radio je sam. On kao jedini liječnik ne smije napustiti Dom zdravlja. Postoje tu zakonske normativi koji se zaista moraju poštovati. Crna Trava teritorijalno je blizu Vlasinskom jezeru i naravno da kada je ovakvo nešto u pitanju, tu nema govora, mora se reagirati.

Doktor je, najvjerojatnije, savjetovao da se dijete doveze do prve ambulante. Moguće da je on, s dugogodišnjim iskustvom i jako privržen svom poslu, spomenuo da nemaju kisik, ali nije u tome problem. On je samo poštivao proceduru'', navodi Stanković-Mitrović.

Na samom Vlasinskom jezeru, koje je jedan od najvećih turističkih centara na jugu Srbije, postoji samo jedna ambulanta, ali ne postoji zdravstvena služba sa 24-satnim radnim vremenom.