Obavijesti Pretražite Navigacija
Novi val izbjeglica

DRAMATIČAN PORAST BROJA IZBJEGLICA Za vikend ih je u Srbiju ušlo više od 7.000

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiju je u noći između subote i nedelje nakon prolaska kroz Makedoniju ušlo više od 7000 ljudi, izvijestili su u ponedjeljak beogradski elektronički mediji.

U Beograd je tijekom noći stiglo 70 autobusa s migrantima i izbjeglicama koji su prethodnih dana prešli grčko-makedonsku granicu i potom ušli u Srbiju, a prema podacima Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Srbiju je u noći između subote i nedelje poslije prolaska kroz Makedoniju ušlo više od 7000 ljudi, izvijestili su u ponedjeljak beogradski elektronički mediji.

Pročitajte i ovo Imigranti na talijanskom otoku - 4 Lampedusa Glad, žeđ, prenapučenost: Nehumani uvjeti života migranata u kampu na Siciliji Slika nije dostupna Merkel poručuje 'Moramo vratiti kući one koji nemaju izgleda dobiti azil'

PRIJETI IM HUMANITARNA KATASTROFA Hrvatsko arapsko društvo poziva na hitnu pomoć izbjeglicama

Nakon velikih gužvi tijekom vikenda očekuje se dolazak još najmanje oko 1500 ljudi koji se nalaze na području Mirovačkog polja i u kampu u selu Miratovcu na jugu Srbije, a Međunarodni Crveni križ narednih dana očekuje "dramatičan porast" broja izbjeglica.

Dužnosnici Crvenog križa u prihvatnom centru u Preševu, na jugu Srbije, upozoravaju da vode i hrane imaju za još jedan dan i apeliraju da im se uputi pomoć, javila je Radio-televizija Srbije (RTS) iz Preševa.

Prema službenim podacima, Srbija dnevno troši minimalno 15.000 eura samo za servisiranje najnužnijih potreba migranata - vodu, hranu i higijenu.

"Izdvaja se mnogo više nego što je 15.000 eura iz proračuna Srbije - to je ono što je dato za hranu i higijenu, ali ne i za dnevnice policajaca i vojnika koji 24 sata rade sa njima, utrošeno gorivo, prateće troškove", rekao je ministar obrane Bratislav Gašić, koji je s američkim veleposlanikom Michaelom Kirbyijem posjetio jug Srbije.

ŽELJEZNIČKI KOLODVOR U GEVGELIJI PREPLAVLJEN Pristiglo više od 5.000 imigranata

Gašić je najavio da će u selu Miratovcu, gdje migranti prelaze granicu Srbije i Makedonije, uz pomoć ruskog i srpskog humanitarnog centra biti podignut dodatni kamp za njihov prihvat.

U Povjerenstvu za izbjeglice Srbije očekuju ozbiljniju pomoć međunarodnih organizacija i kažu da su spremni za svaki mogući scenarij.

U Beogradu će danas biti otvoren Info-centar gdje će migranti dobiti sve neophodne obavijesti, servisne informacije, pravnu i psihološku podršku na materinjem ili jeziku koji razumiju, a očekuje se i dodatna pomoć građana-volontera, budući da su mnogi već angažirani uz ekipe Crvenog križa ili putem Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila.

Pomoćnica državnog povjerenika za izbjeglice Danijela Popović Roko izjavila je za RTS da se od četvrtka intenzivno prati situacija jer su svi migranti koje je makedonska policija zadržala na granici počeli stizati u jednom valu, a podizanje ograde na mađarskoj granici samo je ubrzalo taj priljev.

Gradić na Kosovu postao prijestolnica džihadista na Balkanu

"Znatni resursi izdvojeni su iz proračuna, ali još smo u granicama predviđenog.... Srbija je od međunarodnih organizacija dobila hitnu pomoć, a rade se projekti temeljem kojih bi se osiguralo dugoročnije financiranje zbrinjavanja migranata", rekla je Popović Roko za RTS.

Srbijanski elektronički mediji prenose i poruku direktora UNHCR-a za Europu Vincenta Cochetea da "Grčka i Makedonija trebaju uložiti dodatne napore za rješavanje problema migranata koji ne može nestati preko noći i pogađa cijelu Europu".

"Ponovno apeliramo na zemlje EU-a da povećaju pomoć Grčkoj, Makedoniji i Srbiji", rekao je direktor UNHCR-a za Europu Vincent Cochete. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene