Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na lošem glasu

Gradić na Kosovu postao prijestolnica džihadista na Balkanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovo je dalo najviše boraca džihadistima od svih europskih država, gledajući broj stanovnika.

Gradić na Kosovu postao je glavni grad džihadista na Balkanu. Tvrdi to britanski Telegraph čiji su novinari posjetili Kačanik, grad sa 30 tisuća stanovnika na jugu Kosova.

U posljednje tri godine 24 muškarca iz Kačanika pridružila su se džihadistima Islamske države. Ukupno je s Kosova u džihad otišlo oko 300 osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Brojke se ne čine velikima, ali zapravo znače da je Kosovo, koje ima 1,8 milijuna stanovnika, dalo džihadistima najviše boraca po broju stanovnika u svim europskim državama, piše Telegraph.

Najozloglašeniji islamski borac iz Kačanika je Lavdrim Muhaxheri, kosovski Jihadi John, koji se pridružio džihadistima u Siriji. Ovaj 25-godišnjak iskazao se kao posebno brutalan i krvožedan terorist - na Facebooku je objavljivao fotografije na kojima obezglavljuje jednog muškarca i pogubljuje drugog uz pomoć raketnog bacača.

UNIŠTEN BISER PUSTINJE 'Naša najmračnija predviđanja se ostvaruju'

'Zbog Muhaxherija je Kačanik došao na loš glas kao najradikalniji grad u Kosovu, ako ne i na čitavom Balkanu', kazao je imam iz Kačanika Musli Verbani, koji tvrdi da su ga radikalni islamisti još prije četiri godine istjerali iz lokalnog islamskog društva. 'Odavno sam upozoravao da nam se ovako nešto sprema, ali nitko nije slušao', tvrdi ovaj imam koji se još 2006. sukobio s još jednim lokalnim ekstremistom, Jeton Rakom, koji je također otišao u Siriju i danas pomaže u regrutiranju mladih Kosovara za IS.

Telegraph navodi i da se velik broj džihadista Islamskoj državi pridružio i iz susjednih zemalja - Albanije (oko 200) i BiH (oko 160). Zbog toga se strahuje, piše Telegraph, da bi ova regija mogla Islamskoj državi poslužiti kao 'platforma za otvaranje nove fronte protiv Europe i Balkana'.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene