Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Božidar Đelić

'Srbija 2009. podnosi zahtjev za status kandidata za EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija će iduće godine sigurno podnijeti zahtjev za status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, rekao je u četvrtak potpredsjednik srbijanske Vlade Božidar Đelić za radio i televiziju B92 .

Srbija se može kandidirati ako zemlje članice i ne deblokiraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te Prijelazni trgovinski sporazum Srbije s EU-om, rekao je potpredsjednik Vlade za europske integracije Đelić.

Pročitajte i ovo Predsjednica EIB-a Nadia Calviño Nadia Calviño Španjolska ministrica financija nova je čelnica Europske investicijske banke Slika nije dostupna Ministar optimističan Jeremić najavio kandidaturu za EU do ljeta

Đelić je također izjavio da za pozitivnu ocjenu kandidature Srbija treba od 1. siječnja početi provoditi SSP i Privremeni trgovinski sporazum.

'Srbija je zemlja zapadnog Balkana koja je uvjerljivo najspremnija ispuniti ne samo obveze iz SSP-a nego i uvjete za dobivanje statusa kandidata', rekao je Đelić.

Također je izjavio da mnogi europski političari kažu kako bi Srbija mogla u administrativnu smislu odmah početi pregovore s EU-om te da je u ovom trenutku 'ne malena razlika između formalna statusa Srbije u odnosu s EU-om i kapaciteta Srbije'.

Najavio je da će Srbija i novim naporima dokazati kako 'čini sve što može da završi suradnju s Haaškim tribunalom' kako bi i Nizozemska promijenila stajalište i deblokirala primjenu Privremenoga trgovinskog sporazuma.

Nizozemska čvrsto ustrajava u stajalištu da približavanje Srbije Europskoj uniji treba uvjetovati uhićenjem haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene