Obavijesti Pretražite Navigacija
Vjeruju da su superiorni

Srbi za raspad Jugoslavije krive Hrvate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povijesnu nadmoć srpskoga naroda u odnosu na druge okolne narode vjeruje čak 68 posto srbijanskih građana, jedan je od zaključaka istraživanja što ih je pod nazivom 'Novosti iz prošlosti' proveo Beogradski centar za ljudska prava, prenosi tjednik 'Hrvatska riječ'.

'Čak 39 posto Srbijanaca smatra da su Srbi oduvijek živjeli na Balkanu, a 29 posto da su tu bili prije Hrvata', podatak je koji se iznosi u knjizi koja svjedoči o 'znanju, neznanju, uporabi i zlouporabi' u svezi i s daljnjom i bliskom prošlošću u povijesti Srbije i njezinih odnosa s drugim narodima. Ilustrativno je i pitanje državnosti zemalja u okolici, navodi se i dodaje da se 62 posto sudionika istraživanja nije moglo sjetiti da su u školi naučili kako je Hrvatska u srednjom vijeku imala svoju kraljevinu.

'Svijest o hrvatskoj državnosti u Srbiji najniža je u najmlađeg naraštaja, što je posljedica njegova odrastanja u osamdesetim i devedesetim godinama, kad su iz školskoga sustava Hrvati kao neprijatelji izbačeni, a predrasude o hrvatskoj inferiornosti razvijane u najvećoj mogućoj mjeri', stoji u zaključcima knjige 'Novosti iz prošlosti'.

Najveće predsrasude kod mladih

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić POSTIGNUT DOGOVOR Vučić nakon sastanka sa Srbima na Kosovu: "Ujutro počinje uklanjanje barikada" Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste DRAMA Kurti večeras udara na sjever Kosova? Dao je ultimatum da se do navečer maknu barikade, oglasio se i NATO

Najviše zabrinjava, dodaje se, da su najveće predrasude pokazali najmlađi ispitanici, oni između 18 i 29 godina. Obilju ilustrativnih primjera 'neugodnih istina' koje nisu u skladu s poželjnim viđenjem povijesti pripadaju i odgovori o događajima devedesetih godina. 'Tako više od 50 posto ispitanika ne zna tko je bombardirao Dubrovnik, samo 12,8 posto ih zna da je opsada Sarajeva trajala dulje od tri godine, a čak petina tvrdi da Sarajevo nije bilo pod opsadom', prenosi 'Hrvatska riječ'.

Za raspad Jugoslavije krivi Hrvati

Za raspad Jugoslavije, kad je riječ o narodima, za 70 posto njih krivci su Hrvati, za 33 posto ispitanika Slovenci, odnosno Muslimani (12 posto) i Srbi (9 posto). 'Uza zablude u svezi s vlastitom poviješću, rezultati svjedoče o snažnu etnocentrizmu ispitanika. Ispitanici uvijek vide vodeću poziciju vlastite nacije i spremni su 'naučene' podatke o prošlosti zaboraviti i prilagoditi takvu viđenju svijeta', zaključuje povjesničarka Dubravka Stojadinović.

Istraživanjem Beogradskoga centra za ljudska prava bilo je obuhvaćeno 1086 punoljetnih građana Srbije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene