Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedne note

Srbija traži od EU: Recite Hrvatima da prestanu veličati teroriste i neonacizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potreban je glas Bruxellesa koji će Zagrebu reći da stane s veličanjem terorista i neonacističkih ideologija, izjavio je u srijedu srbijanski ministar pravde Nikola Selaković.

Premijer Aleksandar Vučić pisao je u ponedjeljak čelnicima Europske unije tražeći da reagiraju na, kako je naveo, ogoljenu antisrpsku politiku koju po njegovoj ocjeni vodi vlada u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci

Srbija je prije toga poslala nekoliko prosvjednih nota kojima Hrvatsku optužuje za rehabilitaciju ustaškog pokreta i veličanje osuđenih terorista.

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič potvrdila je da je Vučićevo pismo stiglo i da EK očekuje od svih da poštuju svoje obveze i principe pomirenja, dobrosusjedstva i regionalne suradnje.

Selaković je za Radio-televiziju Srbije rekao da je to tek prvi komentar i da će kompletan tek stići jer je izostalo reagiranje europskih dužnosnika kojima je pismo upućeno.

Uvjeren je da će prava reakcija EU-a uslijediti jer svaka vrsta rehabilitiranja anticivilizaciskih tekovina svakako nije nešto za što se EU zalaže.

Srbijanske prosvjedne note odnosile su se na ukidanje nepravomoćne osuđujuće presude Branimiru Glavašu za zločine nad Srbima 1991. i na ukidanje presude zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu kojom su ga komunističke vlasti 1949. osudile zbog suradnje s ustaškim režimom u NDH.

Povod za posljednju notu bilo je podizanje spomenika Miri Barešiću, hrvatskom emigrantu osuđenom u Švedskoj zbog ubojstva bivšeg jugoslavenskog veleposlanika 1971. godine.

"Što se više ponavlja ludilo, manje će se moći kontrolirati"

Srbijanski ministar pravde ne vjeruje da će se završiti niz provokativnih poteza iz Hrvatske. Što više se ponavlja ovo ludilo, ono se sve manje može kontrolirati. Bojim se da se ovo otima kontroli, zbog čega je i potreban glas iz Bruxellesa koji će reći: stanite s veličanjem terorista i neonacističkih ideologija, rekao je.

U povodu zahtjeva iz Den Haaga da Srbija promijeni zakon kako bi mogla izručiti troje Šešeljevih suradnika zbog nepoštivanja suda, Selaković kaže da je to pokušaj svojevrsnog pritiska.

"Haški tribunal je zadužen za ono što je propisano njegovim statutom. Naš zakon o suradnji sa sudom donijet je u suradnji s predstavnicima tog tribunala. Takva praksa nije zabilježena i potpuno je neprihvatnjljivo da se zakon mijenja na zahtjev tribunala", rekao je Selaković.

"Den Haag ovim pokušava skrenuti pažnju na sebe jer mu istječe vrijeme, a nije ispunio svrhu zbog koje je osnovan, a to je uspostava međunarodne pravde", ocijenio je za srbijanski ministar pravde.

ICTY je u siječnju 2015. objavio uhidbene naloge za dvojicu odvjetnika Vojislava Šešelja i njemu bliske osobe, optuživši ih za potkupljivanje svjedoka.

Odvjetnici Petar Jojić, Vjerica Radeta i Jovo Ostojić  optuženi su za nepoštivanje suda pod sumnjom da su prijetili, zastrašivali i pokušali podmiti dvojicu svjedoka, naveo je tada sud.

Ti su uhidbeni nalozi tajno predani vlastima u Beogradu koje ih do danas nisu primijenile uz obrazloženje da im to priječi zakon o suradnji s ICTY-em. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene