Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sinn Fein i DUP postigli sporazum

Spriječen kolaps zajedničke sjevernoirske vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije glavne stranke u sjevernoirskoj skupštini, katolički Sinn Fein i protestantski DUP, postigle su u noći s četvrtka na petak sporazum o prijenosu policijskih i pravosudnih ovlasti s Londona na Belfast, te tako spriječile kolaps zajedničke sjevernoirske vlade.

Postizanjem dogovora Sjeverna Irska će dobiti svog prvog ministra pravosuđa, a riječ je o jednom od najvažnijih koraka prema sveobuhvatnom rješenju sjevernoirskog pitanja od mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998. kojim je okončano tridesetogodišnje nasilje u kojem je život izgubilo 3,600 ljudi. Neuspjeh bi gotovo sigurno doveo do porasta nasilja i raspisivanja novih izbora u toj britanskoj pokrajini u kojoj vlast dijele nekad ljuti neprijatelji, uglavnom katolički Sinn Fein i uglavnom protestantska Demokratska unionistička stranka (DUP).

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

'Vjerujem da sada skupština i političke institucije mogu nastaviti raditi na temelju jednakosti, poštenja i partnerstva', rekao je predsjednik Sinn Feina Gerry Adams. Čelnik DUP-a Peter Robinson rekao je da je njegova stranka 'jednoglasno poduprla put prema naprijed'. On je dodao da će pojedinosti o sporazumu kojim su okončani dvotjedni pregovori biti objavljene kasnije u petak.

>> Irska: Počeo referendum o novom reformskom ugovoru EU

Početku pregovora koji su vođeni u dvorcu Hillsborough u predgrađu Belfasta nazočili su i britanski i irski premijer, Gordon Brown i Brian Cowen, u pokušaju da pomognu suprotstavljenim stranama u postizanju kompromisa. Očekuju se da će oni sada ponovno doputovati u Sjevernu Irsku. London je bio zaprijetio da će u slučaju nepostizanja dogovora raspustiti skupštinu i raspisati nove izbore. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene