Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush rekao je Palestincima kako vjeruje da će oni potpisati sporazum s Izraelom o uspostavi svoje vlastite države do isteka njegova predsjednička mandata u siječnju iduće godine.


"Vjerujem da će se to dogoditi, da će biti potpisan mirovni sporazum do isteka mog mandata", rekao je Bush na konferenciji za novinare s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramallahu na Zapadnoj obali.

Vezani članci Maja Šuput Egzotični krajevi: Pogledajte na kojim destinacijama naše zvijezde provode svoje godišnje odmore Brdo troske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zagađeni im voda, tlo, zrak i okoliš: Probleme stvara brdo troske, a ministarstva samo prebacuju lopticu

"Uvjeren sam da će uz odgovarajuću pomoć doći do uspostave palestinske države", istaknuo je Bush, dodajući da je spreman dati političku i gospodarsku pomoć, ali da Abas i izraelski premijer Ehud Olmert moraju "zajedno napraviti teške izbore".

Abas je pozdravio Busha kao prvog američkog predsjednika koji je u potpunosti predan pružanju potpore palestinskoj državi.

Kritičari govore da Bush nije u potpunosti iskoristio mogućnosti pritiska u traženju okončanja 60-godišnjeg sukoba tijekom prvih sedam godina svog predsjedničkog mandata. Mnogi sumnjaju da se sada mogu prevladati razlike dok Bush želi osvjetlati svoju ostavštinu na Bliskom istoku nakon pet godina rata u Iraku.

Abas je pozvao Busha da izvrši pritisak na Izrael kako bi ublažio sigurnosne blokade na okupiranoj Zapadnoj obali, za koje Palestinci kažu da onesposobljuju njihovo društvo i ekonomiju, te da Izrael prestane s aktivnostima oko židovskih naselja.

"Mogu shvatiti frustracije. Međutim, ja također razumijem da
izraelski narod... želi znati hoće li biti zaštićen od nekoliko
nasilnika koji ubijaju", rekao je američki predsjednik.

Bush, kojega mnogi Arapi smatraju previše bliskim s Izraelom da bi mogao djelovati kao pošteni posrednik, također je izjavio da Izrael mora osigurati da buduća palestinska država ima teritorij koji neće biti ispresjecan židovskim naseljima i sigurnosnim blokadama.

Bush je također pozvao Izrael, koji često pokreće operacije protiv militanata na Zapadnoj obali, da ne poduzima akciju koja potkopava Abasove snage sigurnosti za koje se Washington nada da će biti potporni stup buduće demokratske države.

Politički slab Abas nada se da će Bushev posjet Ramallahu ojačati njegov položaj među Palestincima, koji očajnički žele okončanje izraelske okupacije i ispunjavanje snova o neovisnoj državi.

Govoreći o izgledima za mir Bush je rekao da "nema iluzija" i da će to biti "težak posao".