Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SNAŽAN UDARAC VLADI

Špijunski skandal potresa državu na jugu Europe, pljušte ostavke: "Prije nekoliko dana obaviješten sam..."

Kiriakos Micotakis
Kiriakos Micotakis Foto: Afp
Grčki konzervativni premijer Kiriakos Micotakis rekao je u ponedjeljak da je prisluškivanje čelnika oporbene ljevice bila "politički neprihvatljiva pogreška", što je skandal koji je uzdrmao njegovu vladu.

Dvije ostavke, među kojima i ona ravnatelja državne obavještajne službe (EYP) zadale su u petak snažan udarac vladi grčkog konzervativnog premijera Kiriakosa Micotakisa nakon što je otkriveno da su te službe nadzirale mobilni telefon Nikosa Androulakisa, europskog zastupnika i predsjednika stranke PASOK-KINAL (socijalisti), treće po snazi u parlamentu.

Pročitajte i ovo Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja" Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku

Ove dvije ostavke dogodile su se deset dana pošto je Nikos Androulakis (socijalist) kritizirao "pokušaj nadziranja" njegova mobitela putem nezakonitog programa Predatora.

EYP-ov postupak nadziranja Androulakisova mobitela je "legalan" jer je bio službeno odobren, ali je "pogrešan", priznao je premijer u televizijskom obraćanju.

"Nisam bio upoznat" s time, rekao je, ocijenivši EYP-ovo postupanje "politički neprihvatljivim" i kritizirajući "endemske slabosti" u toj službi.

EYP je u nadležnosti Kiriakosa Micotakisa od njegova izbora u srpnju 2019., što je jedna od prvih reformi koje je počela provoditi njegova vlada.

"Prije nekoliko dana obaviješten sam da je državna obavještajna služba u rujnu 2021., kada je Nikos Androulakis već bio europski zastupnik" počela legalno nadzirati njegov mobitel, rekao je.

Istaknuo je da je taj nadzor "trajao tri mjeseca i završio se automatski, kao što predviđa zakon", nekoliko dana nakon Androulakisova izbora za predsjednika PASOK-KINALA u prosincu 2021. Najavio je i niz reformi u obavještajnoj službi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene