Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SPD će za kancelara kandidirati Franka-Waltera Steinmeiera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodstvo njemačke Socijaldemokratske stranke u nedjelju je imenovalo ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera protukandidatom aktualnoj kancelarki Angeli Merkel na parlamentarnim izborima koji će se održati iduće godine.

S nedjeljnog sastanka vrha SPD-a pokraj Berlina iznenadio je i potez predsjednika stranke Kurta Becka koji je podnio ostavku na dosadašnju funkciju. Njegov nasljednik bit će Franz Muentefering, 68-godišnji bivši predsjednik SPD-a koji se nedavno vratio u političke vode.

Pročitajte i ovo USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva" Screenshot Mračna povijest Opasan predsjednički kandidat: Krvavu prošlost i bliskost s diktatorom pokušava sakriti plesom i simpatičnim videima na društvenim mrežama

'Vodstvo stranke jednoglasno je danas odlučilo imenovati Franka-Waltera Steinmeiera kandidatom SPD-a za budućeg njemačkog kancelara', izvijestio je glavni tajnik stranke Hubertus Heil.

Odluke o Steinmeieru i Becku donijete su zbog toga što SPD loše stoji u anketama, oslabljen je unutarnjim nesuglasicama oko važnih političkih pitanja, a dosadašnje vodstvo stranke nije se uspjelo nametnuti članovima. Dio popularnosti SPD-u je uzela i Stranka ljevice, nova politička snaga čije se uporište nalazi u na bivšem komunističkom istoku, ali koju čine i bivši članovi SPD-a iz zapadnog dijela zemlje koji su se suprotstavili politici bivšeg saveznog kancelara Gerharda Schroedera.

Steinmeier (52), odvjetnik po zvanju, bivši šef ureda kancelara Schroedera, nikada nije sudjelovao na izborima za bilo koju funkciju, a do prije tri godine, kada je preuzeo mjesto saveznog ministra vanjskih poslova, bio je relativno nepoznat na njemačkoj političkoj sceni. No, sada je u javnosti popularniji od svoje stranke što je vjerojatno i bio jedan od argumenata da ga se izabere kao kandidata za kancelara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene