Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Furio Radin pozvao na glasovanje u 12. izbornoj jedinici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni kandidat talijanske nacionalne manjine na izborima za Hrvatski sabor Furio Radin rekao je u Rijeci da će, ako bude izabran, podršku budućoj vladi uvjetovati potpisivanjem sporazuma kojim bi se osiguralo provođenje dvojezičnosti i dvostrukog prava glasovanja za nacionalne manjine.

Pozvao je pripadnike talijanske nacionalne manjine da izađu u što većem broju na birališta te da odaberu glasovanje za kandidate u 12. izbornoj jedinici za pripadnike nacionalnih manjina, umjesto one s kandidacijskih lista političkih stranaka ili koalicija, dok se ne omogući dvostruko glasovanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na čelu krajnje desnice Le Pen nakon 40 godina vodstvo predao kćeri Slika nije dostupna Stručnjaci za ljudska prava 'Važno je da se prema Mirjani Sanader ne postupa strože'

Na konferenciji za novinare u Rijeci, Radin je kazao da će
inzistirati da u spomenuti sporazum uđu obveze vlade da se talijanski jezik, uz hrvatski, uvede u sve državne službe i tijela koja djeluju na područjima jedinica lokalnih samouprava gdje statuti predviđaju dvojezičnost. To se odnosi na poštansku službu, zdravstvo, policiju i sudstvo, rekao je.

U jedinicama lokalne samouprave u kojima živi talijanska nacionalna manjina, a dvojezičnost nije propisana statutom, zahtijevat će uvođenje šaltera za talijanski jezik u zgradama tijela državne administracije. Među većim gradovima to je Rijeka, rekao je.

Sporazumom s budućom Vladom moralo bi se obuhvatiti i omogućavanje dvostrukog glasovanja pripadnika nacionalnih manjina: opće pravo glasa i dodatno davanje glasa za liste pripadnika nacionalnih manjina. To predviđa Ustav, a nijedna vlada do sada to nije provela, rekao je Radin.

Ocijenio je, nakon završenog četverogodišnjeg podupiranja ove Vlade, da u tome nije pogriješio nabrojivši što je Vlada pozitivnoga napravila za talijansku nacionalnu manjinu.

Kazao je, među ostalim, da je omogućila uvođenje dvojezičnosti u općinama i gradovima s talijanskom nacionalnom manjinom u Istri, da su dotacije za talijansku manjinu i izdavačku kuću na talijanskom jeziku EDIT značajno porasle, da je ukinuto plaćanje PDV-a na novčanu pomoć iz Italije talijanskim nacionalnim zajednicama u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene