Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Furio Radin pozvao na glasovanje u 12. izbornoj jedinici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni kandidat talijanske nacionalne manjine na izborima za Hrvatski sabor Furio Radin rekao je u Rijeci da će, ako bude izabran, podršku budućoj vladi uvjetovati potpisivanjem sporazuma kojim bi se osiguralo provođenje dvojezičnosti i dvostrukog prava glasovanja za nacionalne manjine.

Pozvao je pripadnike talijanske nacionalne manjine da izađu u što većem broju na birališta te da odaberu glasovanje za kandidate u 12. izbornoj jedinici za pripadnike nacionalnih manjina, umjesto one s kandidacijskih lista političkih stranaka ili koalicija, dok se ne omogući dvostruko glasovanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NHS poziva članove da izađu na izbore Slika nije dostupna Jurčić: Hrvatskoj treba SDP-ova vlada

Na konferenciji za novinare u Rijeci, Radin je kazao da će
inzistirati da u spomenuti sporazum uđu obveze vlade da se talijanski jezik, uz hrvatski, uvede u sve državne službe i tijela koja djeluju na područjima jedinica lokalnih samouprava gdje statuti predviđaju dvojezičnost. To se odnosi na poštansku službu, zdravstvo, policiju i sudstvo, rekao je.

U jedinicama lokalne samouprave u kojima živi talijanska nacionalna manjina, a dvojezičnost nije propisana statutom, zahtijevat će uvođenje šaltera za talijanski jezik u zgradama tijela državne administracije. Među većim gradovima to je Rijeka, rekao je.

Sporazumom s budućom Vladom moralo bi se obuhvatiti i omogućavanje dvostrukog glasovanja pripadnika nacionalnih manjina: opće pravo glasa i dodatno davanje glasa za liste pripadnika nacionalnih manjina. To predviđa Ustav, a nijedna vlada do sada to nije provela, rekao je Radin.

Ocijenio je, nakon završenog četverogodišnjeg podupiranja ove Vlade, da u tome nije pogriješio nabrojivši što je Vlada pozitivnoga napravila za talijansku nacionalnu manjinu.

Kazao je, među ostalim, da je omogućila uvođenje dvojezičnosti u općinama i gradovima s talijanskom nacionalnom manjinom u Istri, da su dotacije za talijansku manjinu i izdavačku kuću na talijanskom jeziku EDIT značajno porasle, da je ukinuto plaćanje PDV-a na novčanu pomoć iz Italije talijanskim nacionalnim zajednicama u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene