Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema pomaka

O klimi na Zemlji - 'U slijepoj smo ulici, vrijeme nam istječe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva najveća svjetska onečišćivača, Sjedinjene Države i Kina, ne mogu se suglasiti o nacrtu sporazuma o klimi zbog čega prijeti propast međunarodne konferencije u Limi započete 1. prosinca, a koja je već bila produljena na subotu, prenose agencije.

Kina tvrdi da se u nacrtu sporazuma, kada je riječ o ograničeanju emisije stakleničkih plinova, preveliki teret stavlja na pleća siromašnih zemalja, u usporedbi s bogatima koje su najviše iskoristile fosilna goriva.

Pročitajte i ovo Potpisivanje sporazuma Dinamov stadion "Nema više prepreka za izgradnju novog stadiona u Maksimiru": Plenković otkrio kada bi mogao biti gotov Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Mala škola prognoze Jeste li znali pod čijim su učinkom ključne prijelomne točke klimatskih promjena?

Nazivajući prijedlog sporazuma "nepravednim", Kina poziva ostale države u gospodarskom usponu da odbace tekst, dok SAD poziva više od 190 zemalja da ga prihvate.

"Uistinu je potrebno da u Limi postignemo konsenzus, ali s obzirom na trenutnu situaciju, u slijepoj smo ulici", kazao je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Lio Zhenmin.

Američki izaslanik Todd Stern pozvao je zemlje da prihvate kompromisni sporazum i upozorio da bi neuspjeh u Limi predstavljao "veliku zapreku" koja bi ugrozila summit u Parizu i vjerodostojnost UN-a da se sučeli s problemom klimatskih promjena.

Sve toplija klima donijet će sve više udara munja

"Nemamo vremena za nove, duge pregovore i mislim da svi to znamo. Vrijeme nam istječe", kazao je Stern.

Ovaj sukob dva najveća svjetska onečišćivača, ocjenjuju analitičari, ukazuje da sporazum o borbi protiv klimatskih promjena što su ga prošli mjesec zajednički najavili američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Xi Jinping nije prerastao u novi, zajednički pristup tom problemu.

Europska unija, Rusija i druge razvijene zemlje priopćile su da bi mogle prihvatiti "razvodnjeni" dokument u kojem su navedene mjere što bi ih trebale poduzeti sve zemlje prije summita o klimi u Parizu u prosincu 2015.

Zemlje u razvoju tvrde da je prijedlog sporazuma takav da ne jamči da će bogate države održati obećanje o pomoći od 100 milijardi dolara do 2020. ili pomoći uspostaviti mehanizme za kompenzaciju štete od oluja, poplava, podizanja razina mora i ostalih nepogoda. Stoga poručuju da je na tom dokumentu potrebno izvesti "još jedan manji kirurški zahvat". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene