Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva najveća svjetska onečišćivača, Sjedinjene Države i Kina, ne mogu se suglasiti o nacrtu sporazuma o klimi zbog čega prijeti propast međunarodne konferencije u Limi započete 1. prosinca, a koja je već bila produljena na subotu, prenose agencije.


Kina tvrdi da se u nacrtu sporazuma, kada je riječ o ograničeanju emisije stakleničkih plinova, preveliki teret stavlja na pleća siromašnih zemalja, u usporedbi s bogatima koje su najviše iskoristile fosilna goriva.

Vezani članci Jeff Bezos i Richard Branson Aktivisti Oxfama: "Luksuzni stil života i neprestana pljačka planeta najbogatijih ljudi svijeta stavljaju nas u sve veću opasnost" Kuće uz Neretvu (Foto: Dnevnik.hr) Klimatske promjene prijete i Hrvatskoj! Podigne li se razina mora, ovi krajevi bit će prvi na udaru: „Morat ćemo se vratiti u brda"

Nazivajući prijedlog sporazuma "nepravednim", Kina poziva ostale države u gospodarskom usponu da odbace tekst, dok SAD poziva više od 190 zemalja da ga prihvate.

"Uistinu je potrebno da u Limi postignemo konsenzus, ali s obzirom na trenutnu situaciju, u slijepoj smo ulici", kazao je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Lio Zhenmin.

Američki izaslanik Todd Stern pozvao je zemlje da prihvate kompromisni sporazum i upozorio da bi neuspjeh u Limi predstavljao "veliku zapreku" koja bi ugrozila summit u Parizu i vjerodostojnost UN-a da se sučeli s problemom klimatskih promjena.

Sve toplija klima donijet će sve više udara munja

"Nemamo vremena za nove, duge pregovore i mislim da svi to znamo. Vrijeme nam istječe", kazao je Stern.

Ovaj sukob dva najveća svjetska onečišćivača, ocjenjuju analitičari, ukazuje da sporazum o borbi protiv klimatskih promjena što su ga prošli mjesec zajednički najavili američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Xi Jinping nije prerastao u novi, zajednički pristup tom problemu.

Europska unija, Rusija i druge razvijene zemlje priopćile su da bi mogle prihvatiti "razvodnjeni" dokument u kojem su navedene mjere što bi ih trebale poduzeti sve zemlje prije summita o klimi u Parizu u prosincu 2015.

Zemlje u razvoju tvrde da je prijedlog sporazuma takav da ne jamči da će bogate države održati obećanje o pomoći od 100 milijardi dolara do 2020. ili pomoći uspostaviti mehanizme za kompenzaciju štete od oluja, poplava, podizanja razina mora i ostalih nepogoda. Stoga poručuju da je na tom dokumentu potrebno izvesti "još jedan manji kirurški zahvat". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju