Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optuženi za pobunu

Španjolski sudac počeo sa saslušanjem katalonskih dužnosnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sudu u Madridu počelo je u četvrtak saslušanje predsjednice katalonskog parlamenta Carmen Forcadell te ostalih petero članova parlamenta optuženih za pobunu protiv Španjolske jer su prije trinaest dana omogućili izglasavanje nezavisnosti Katalonije.

Njihovo suđenje prati se sa zanimanjem nakon što je prošli tjedan osmero od devetero smijenjenih katalonskih članova vlade poslano u pritvor nakon saslušanja. Španjolska je također zatražila od Belgije izručenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i četvero njegovih suradnika koji se nalaze na slobodi u Belgiji pod prismotrom tamošnje policije.

U srijedu su tisuće prosvjednika u Kataloniji prepriječile glavne prometnice, a do kasno navečer su bili zatvoreni i željeznički kolodvori u Barceloni i Gironi. Prosvjednici su uz povike "sloboda" i "sloboda političkim zatvorenicima" sjeli na prugu onemogućivši promet vlakovima. Tisuće ljudi okupile su se i na gradskim trgovima s istom porukom. Za subotu je najavljen masovni prosvjed na kojem se očekuje više stotina tisuća ljudi.

U pritvoru se od 16. listopada nalaze i dvojica aktivista optuženih za organiziranje građana u mirnom sprečavanju policije prilikom ulaska na biračka mjesta tijekom referenduma o nezavisnosti, održanog protivno španjolskom ustavu.

Sudac španjolskog vrhovnog suda Pablo Llarena ispitao je predsjednicu parlamenta, a u tijeku je ispitivanje ostalih članova vlade. Oni su 27. listopada sudjelovali u izglasavanju uspostave nezavisne republike Katalonije. Dan kasnije na snagu je stupio članak ustava kojim je španjolska vlada raspustila katalonsku vladu i sazvala prijevremene izbore za 21. prosinca.

Sutkinja Carmen Lamela bila je odredila pritvor za vladine dužnosnike navevši kako postoji rizik od njihova bijega izvan Španjolske i uništenja dokaza. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Carles Puigdemont (Foto: AFP) Objavljene presude Španjolski sud izdao novi uhidbeni nalog za Puigdemonta Carles Puigdemont (Foto: AFP) "nisam pobjegao" Bivši katalonski premijer u iščekivanju presude svojim najbližim suradnicima: "Bit će osuđeni"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene