Carles Puigdemont (Foto: AFP)
Carles Puigdemont (Foto: AFP)

Smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont i četvorica bivših članova njegove vlade za kojima je izdan europski uhidbeni nalog, pušteni su na uvjetnu slobodu po odluci suca istrage, priopćilo je državno odvjetništvo u Bruxellesu u noći na ponedjeljak.


Petorica Katalonaca u nedjelju ujutro predala su se policiji u Bruxellesu, kamo su se sklonili početkom prošlog tjedna. Sada drugi sud u idućih 15 dana treba odlučiti hoće li provesti europski nalog za uhićenje koji je izdala Španjolska.

Vezani članci Prosvjednici (Foto: AFP) Katalonija: Prosvjednici blokirali ceste zbog Puigdemontova pritvaranja Carles Puigdemont (Foto: AFP) Španjolska ga traži zbog pobune: Njemačka policija zadržala je bivšeg predsjednika katalonske vlade

Sudac koji je imao 24 sata za odluku o eventualnom pritvaranju petorice Katalonaca prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva u Bruxellesu.

Oni "ne smiju napustiti belgijski teritorij bez odobrenja sudca istrage", "moraju ostaviti adresu na kojoj borave i odazvati se na sve sudske i policijske pozive".

Na ovu odluku ne može se uložiti žalba, dodaje državno odvjetništvo. (Hina)