Obavijesti Pretražite Navigacija
Sastanak s Plenkovićem

Španjolski premijer Sanchez stiže u posjet Hrvatskoj

Pedro Sanchez
Pedro Sanchez Foto: Afp
Španjolski premijer Pedro Sanchez dolazi u četvrtak u Zagreb na sastanak s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi mu predstavio španjolske prioritete predsjedanja Europskom unijom, koje počinje 1. srpnja, a trajat će šest mjeseci, rekli su Hini glasnogovornici dviju vlada.

Socijalist Pedro Sanchez, koji je već posjetio Hrvatsku u listopadu 2021., boravit će tijekom četvrtka i petka s istim ciljem i u Austriji te Sloveniji.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Kakvi su Plenkovićevi planovi? Iza zatvorenih vrata počinju pripreme za izbore: "Posebno smo sretni što će nas ugostiti Plenković koji je od Hrvatske učinio uspješnu priču" Premijer Andrej Plenković Izbori su sve bliže Plinska afera Plenkoviću za vratom: ''Brinemo o velikom i bitnom, a male greške rješavamo kad mi to hoćemo''

Države članice EU-a svakih se šest mjeseci izmjenjuju u predsjedanju Vijećem EU-a. Španjolska će predsjedništvo preuzeti od Švedske.

Austrija, Hrvatska i Slovenija prve su zemlje na Sanchezovoj "pripremnoj turneji" uoči preuzimanja predsjedništva, na kojoj će s drugim državnicima razmijeniti mišljenja o temama koje namjerava staviti na agendu.

Madridu je prioritet jačanje "Strateške autonomije" EU-a, inicijative predložene iz Europske komisije, a kojom bi blok od 27 država smanjio energetsku, prehrambenu, zdravstvenu i tehnološko-digitalnu ovisnost o drugim dijelovima svijeta.

Sanchez je o tome govorio prije tjedan dana u glavnom gradu Španjolske okupljenim predstavnicima zemalja EU-a.

"Napredak globalizacije, kako u razmjeni dobara tako i kapitala, učinio je posljednjih godina Europsku uniju ovisnom u strateškim sektorima. To predstavlja ozbiljan rizik za dobrobit naših stanovnika", rekao je Sanchez u obraćanju diplomatima.

"Međunarodni šokovi, poput pandemije koronavirusa ili ruske invazije na Ukrajinu, utjecali su na funkcioniranje našeg zajedničkog tržišta. Prekinuli su dotok sanitarnog materijala, poluvodiča, energije i hrane, što je dovelo do nestašice, cjenovne krize i socijalne boli", dodao je.

Smanjiti ovisnost o drugim dijelovima svijeta

Institucije EU-a i zemlje članice izašle su proteklih mjeseci s raznim idejama kako smanjiti ovisnost o uvozu, a iz Madrida su poručili da će nastaviti raditi na tome od 1. srpnja 2023. do 1. siječnja 2024., u vrijeme predsjedanja.

Španjolska, stoga, namjerava okupiti predstavnike 50 raznih ministarstava iz 25 zemalja članica koji bi analizirali ranjivost EU-a u "četiri ključna područja" - energetici, prehrani, zdravstvu i digitalnoj tehnologiji.

U listopadu bi se u južnom španjolskom gradu Granadi okupili šefovi 27 zemalja EU-a te raspravljali o budućnosti "Strateške autonomije" i drugim strateškim prioritetima EU-a. Istovremeno bi se tijekom godine održavali radni sastanci i forumi na kojima bi sudjelovali državni dužnosnici, predstavnici poduzetnika, sindikata, akademske zajednice i civilnih udruga koji bi također raspravljali o strateškoj agendi EU-a.

Sanchez bi o tome trebao razgovarati s Plenkovićem u četvrtak popodne u Zagrebu. Sličan razgovor španjolski premijer imat će prethodno s austrijskim kolegom u Beču i dan kasnije sa slovenskim kolegom u Ljubljani.

U nadolazećim tjednima posjetit će i ostale glavne gradove zemalja EU-a. Među prioritetima španjolskog predsjedanja EU-om već su tradicionalno i odnos sa zemljama Latinske Amerike te situacija na Mediteranu.

Španjolskoj, koja je od 1986. članica EU-a, to će biti peto predsjedanje.

Intenzivni bilateralni odnosi

Tijekom posljednje tri godine intenzivirali su se odnosi Hrvatske i Španjolske, dviju mediteranskih zemalja.

Zagreb su u studenome posjetili kralj Filip VI. i kraljica Letizia, što je bio prvi posjet nekog španjolskog kralja Hrvatskoj. Premijer Sanchez boravio je u Zagrebu u listopadu 2021. a hrvatski premijer Plenković posjetio je Madrid u ožujku 2022. Predsjednik Zoran Milanović boravio je pak u Madridu na samitu vojnog NATO saveza u lipnju 2022.

"Naši bilateralni odnosi nastavljaju jačati", napomenula je hrvatska veleposlanica Nives Malenica prije dva tjedna u Madridu tijekom koncerta povodom 30.obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Španjolske te 10.godišnjice hrvatskog članstva u EU-u.

Zagrebački kvartet, najstariji hrvatski gudački ansambl, održao je koncert u povijesnoj dvorani kraljevske palače "Salon de Columnas", u kojoj je 1985. potpisan ugovor o pristupanju Španjolske EU-u.

Koncert su organizirali hrvatsko veleposlanstvo u Madridu i španjolska javna institucija Patrimonio Nacional (Nacionalna baština).
U publici je bilo 200 članova diplomatskog zbora zemalja EU-a, mediteranskih država te osoba iz društvenog, političkog i kulturnog života Španjolske, naveli su organizatori.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene