Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero istaknuo se kao glavni srbijanski saveznik u Europskoj uniji obećanjem da nikad neće priznati neovisnost Kosova te da će se zalagati za kandidaturu Beograda za pristup u EU, javlja agencija AFP.


'Španjolsko stajalište o jednostranu proglašenju kosovske neovisnosti poznato je. Mi to ne priznajemo', rekao je Zapatero na konferenciji za novinare sazvanoj sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, koji je u posjetu Španjolskoj. To ćemo stajalište zadržati i u budućnosti, naglasio je Zapatero i zajamčio da će Madrid učiniti sve što je u njegovoj moći da se Beograd približi Europskoj uniji. 'Podupiremo europske težnje Srbije i na raspolaganju smo za potporu u tijeku njezine kandidature za EU', objasnio je.

Tadić je zahvalio španjolskoj vladi te objasnio da je 'europsko integriranje za Srbiju prioritet koji bi bez španjolske potpore bio nemoguća misija'. Srbija se kani kandidirati za pristup u EU 2009.Tadić je objasnio da Srbija neće odustati od obrane cjelovitosti svog teritorija pravnim i diplomatskim putovima te da nikad neće priznati neovisnost Kosova.Za njegova posjeta dvije su zemlje potpisale sporazum o vojnoj suradnji. Španjolska je najveća od pet zemalja EU-a koje su odbile priznati kosovsku neovisnost (uz Cipar, Grčku, Rumunjsku i Slovačku), uglavnom zbog straha od autonomaških pokreta u Kataloniji i Baskiji.

Vezani članci Slika nije dostupna Koštunica: 'EU mora izabrati - ili Srbija ili Kosovo' Slika nije dostupna Ischinger: 'EU mora biti jedinstvena oko podjele Kosova'