Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne priznaju Kosovo

Španjolska se ističe kao glavna saveznica Srbije u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero istaknuo se kao glavni srbijanski saveznik u Europskoj uniji obećanjem da nikad neće priznati neovisnost Kosova te da će se zalagati za kandidaturu Beograda za pristup u EU, javlja agencija AFP.

'Španjolsko stajalište o jednostranu proglašenju kosovske neovisnosti poznato je. Mi to ne priznajemo', rekao je Zapatero na konferenciji za novinare sazvanoj sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, koji je u posjetu Španjolskoj. To ćemo stajalište zadržati i u budućnosti, naglasio je Zapatero i zajamčio da će Madrid učiniti sve što je u njegovoj moći da se Beograd približi Europskoj uniji. 'Podupiremo europske težnje Srbije i na raspolaganju smo za potporu u tijeku njezine kandidature za EU', objasnio je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Aleksandar Vučić Sporazum Srbije i Kosova Što je zapravo dogovoreno za Kosovo: Vučić se danas obraća javnosti

Tadić je zahvalio španjolskoj vladi te objasnio da je 'europsko integriranje za Srbiju prioritet koji bi bez španjolske potpore bio nemoguća misija'. Srbija se kani kandidirati za pristup u EU 2009.Tadić je objasnio da Srbija neće odustati od obrane cjelovitosti svog teritorija pravnim i diplomatskim putovima te da nikad neće priznati neovisnost Kosova.Za njegova posjeta dvije su zemlje potpisale sporazum o vojnoj suradnji. Španjolska je najveća od pet zemalja EU-a koje su odbile priznati kosovsku neovisnost (uz Cipar, Grčku, Rumunjsku i Slovačku), uglavnom zbog straha od autonomaških pokreta u Kataloniji i Baskiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene