Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne postoje dokazi

Španjolska: Nema dokaza za optužbe na epidemiju E.coli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska je objavila da ne postoje dokazi da su krastavci njezinih uzgajivača uzrokovali epidemiju Escherichie coli u Njemačkoj od koje je dosad umrlo 14 ljudi i da će zbog štete nanesene njezinu poljodjelstvu zatražiti 'odgovor' Europske unije.

'U početku su krastavci u Njemačkoj označeni kao krivci za ovakvo stanje. Treba reći da to nije istina i morat ćemo zatražiti od njemačkih vlasti da odmah prekinu istragu koju vode', rekla je ministrica poljoprivrede Rosa Aguilar. 'Znamo da problem ne dolazi iz zemlje uzgoja. Sama Europska komisija je istaknula da ne može ustvrditi kako je uzrok problema ondje', dodala je.

'Time se u ovom trenutku šteti ugledu Španjolske i španjolskom proizvodnom sektoru i španjolska vlada ne može prihvatiti takvo stanje', rekla je ministrica. 'Šteta koju trpi španjolski sektor je golema', rekla je, ocijenivši da je riječ o 'nenadoknadivoj šteti'. 'Što prije ćemo aktivirati mehanizme pomoći predviđene u okviru WHO-a', Svjetske zdravstvene organizacije, kazala je ministrica.

'Zatražit ćemo, naravno, odgovor u okviru Europske unije za pretrpljenu štetu, a od Njemačke ćemo zatražiti da preuzme svoj dio odgovornosti', dometnula je. Danas se broj žrtava zaraze bakterijom E. coli popeo na 14, a više od 300 osoba u Njemačkoj je ozbiljno bolesno. Epidemija se proširila na druge sjevernoeuropske zemlje i idućih bi se tjedana mogla pogoršati. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ipak završila utrku Španjolska maratonka zaražena Escherichiom coli Slika nije dostupna Panika u Njemačkoj Od bakterije u Njemačkoj preminula i 14. osoba

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene