Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovoran za bombaške napade 1998.

Somalska policija ubila istaknutog pripadnika Al-Kaide

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalska policija je objavila da je Fazul Abdulah Muhamed, jedan od najtraženijih operativaca Al-Kaide u Africi, ubijen u somalskoj prijestolnici ranije ovoga tjedna.

'Potvrdili smo da ga je ovoga tjedna ubila naša policija na nadzornoj točci', rekao je agenciji Reuters u Mogadišuu Halima Aden, viši časnik službi nacionalne sigurnosti. 'On je imao krivotvorenu južnoafričku putovnicu i, naravno, druge dokumente. Nakon iscrpne istrage potvrdili smo da je to on i potom zakopali njegovo tijelo', rekao je Aden.

Fazul Abdul Muhamed je osumnjičen da je igrao ključnu ulogu u bombaškim napadima na veleposlanstva SAD-a u Nairobiju i Dar Es Salamu u Africi 1998. godine u kojima su poginule 224 osobe. Vjeruje se da je 2002. preuzeo vođenje operacija Al Kaide u istočnoj Africi. Jedan izvor je agenciji AFP rekao da se incident u kojem je ubijen Fazul Abdul Muhamed dogodio u dva sata u noći na srijedu sjeverozapadno od Mogadišua. U zadnje je vrijeme bio aktivan u grupi al-Shabab koja se priključila Al-Kaidi i koja kontrolira veći dio južne Somalije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traže lokaciju Nestala dva američka mornara dok su bili na zadatku: U tijeku operacija izvlačenja Slika nije dostupna Teroristički napad NAPADNUTA BAZA AFRIČKE UNIJE 'Mrtvih vojnika i zapaljenih automobila ima posvuda'

'Naše su snage pripucale na dvojicu muškaraca koji su odbili stati na kotrolnoj točki. Pokušali su se braniti, ali su ih naši ljudi opkolili', kazao je zapovjednik vojnih snaga somalijske prijelazne federalne vlade Abdikarim Yusuf za AFP.

Kod njih su pronađeni osobni dokumenti, lijekove, mobiteli i laptopi. Somalijski izvori kazali su za AFP da je Mohammed uz sebe nosio 40.000 dolara u gotovini te južnoafričku putovnicu na ime Daniel Robinson. Somalski dužnosnici najprije nisu znali o kome se radi i zakopali su ga. Ali nakon provjere dokumenata i informacije da je riječ o čovjek kojeg traži SAD, on je otkopan i uzet mu je DNA za analizu.

'Njegova je smrt značajan udarac za Al-Kaidu, njezine ekstremističke saveznike i njihove operacije u Africi. Ovo je kraj terorista koji je nanio toliko boli nevinim ljudima u Nirobiju i Dar es Salaamu i drugdje', komentirala je američka državna tajnica Hillary Clinton. (Hina/Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene