Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepopularna vlada

Somalijski predsjednik i službeno odstupio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalijski predsjednik Abdullah Yusuf i službeno je predao ostavku koju je najavio prošli tjedan kao pokušaj da se obnove mirovni pregovori i omogući sastavljanje prijelazne vlade za tu anarhičnu zemlju Roga Afrike.

U govoru zastupnicima somalijskog parlamenta u Baidoi, Yusuf je rekao da će njegove dužnosti preuzeti predsjednik parlamenta Sheikh Aden Madobe, a međunarodnu zajednicu osudio je zbog toga jer nije čvrsto poduprla njegovu vladu.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

'Činim što sam i obećao kada ste me izabrali 14. listopada 2004., da ću odstupiti ne uspijem li ispuniti svoju dužnost i zato vraćam povjereni mi mandat', rekao je Yusuf.

Njegova vlada, sastavljena po uzoru na zapadne demokracije, postala je krajnje nepopularna u domovini i inozemstvu, jer su ga i Europa, te Washington i afrički susjedi optužili za kočenje mirovnog procesa pod okriljem Ujedinjenih naroda. 

Pobunjenici nisu jedinstveni

Strani diplomati pozdravili su Yusufovu odluku i ocijenili da se s njegovim odlaskom, kao i s planiranim povlačenjem etiopskih snaga koje su pomagale vladi u borbi protiv islamista i s rastućim otporom islamistima stvara istinska nada za politički napredak u Somaliji. No islamistički pobunjenici, koji su počeli pobunu prije dvije godine i sada kontroliraju južne i središnje dijelove Somalije, nisu jedinstveni.

Tako Al Shabbab, koju je Washington stavio na popis terorističkih organizacija, nameće strogu verziju islamskog prava u gradovima koje kontrolira. Umjerena sunitska islamistička skupina Ahlu Sunna Waljamaca obećala je pak protjerati Al Shabbab, koju optužuje za ubojstvo vjerskih vođa i za iskrivljavanje islamskog učenja. 

17 godina kaosa

Somalija je u kaosu od 1991., kada je svrgnut diktator Mohamed Siad Barre. Kriza se produbila otkako su etiopske snage pomogle prozapadnoj vladi smijeniti islamistički režim 2006., a islamisti su počeli krvavu pobunu i dosad ubili više od 10.000 civila.

U 17 godina kaosa stvorile su se kriminalne skupine, među kojima su najzloglasniji somalijski pirati u Adenskom zaljevu. U 2008. oni su napali 110 brodova, od kojih su 42 oteli. Traženjem velikih otkupnina za taoce i brodove oni financiraju sebe, ali pretpostavlja se i zraćene frakcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene