Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvaćen vladin nacrt

Somalija: Uveden šerijatski zakon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalski prijelazni parlament u subotu je u Mogadišuu jednoglasno prihvatio vladin nacrt zakona kojim se u zemlju uvodi šerijatski zakon, izjavio je dopredsjednik parlamenta Osman Elmi Bokore.

'Svih 340 zastupnika nazočnih u parlamentu jednoglasno je prihvatilo uvođenje šerijata u Somaliji', kazao je dopredsjednik skupštine koji je vodio glasovanje u odsutnosti predsjednika Adena Muhameda Nura. Nacrt zakona koji je predložila vlada 'odobren je u parlamentu. Imamo islamsku vladavinu', dodao je.

Pročitajte i ovo Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika Američka ratna mornarica Naoružavanje hutista Dva američka vojnika mornarice proglašena stradalima: Potraga za njima nije polučila rezultate

Vlada se 10. ožujka očitovala za uvođenje šerijata koji traže islamistički pobunjenici, trenutačno u sukobu s vlasti. Veoma velik dio Somalije nije pod nadzorom somalskih prijelaznih ustanova, parlamenta i vlade. Većinu središta i juga zemlje drže islamistički pobunjenici. Sjever je podijeljen na dva entiteta, Puntland i 'republiku' Somaliland, koji su jednostrano proglasili neovisnost.

Načelno prihvaćano uvođenje šerijata

Dana 28. veljače novoizabrani predsjednik Šarif Šeik Ahmed, vođa umjerenih islamista, načelno je prihvatio uvođenje šerijata i 'primirje'. Njegove izjave dolaze nakon posredovanja šestorice vjerskih čelnika iz Saudijske Arabije, Katara, Kuvajta i Sudana, uz potporu somalskih plemenskih vođa, usmjerenog prema postizanju dogovora o primirju između vlade i radikalnih islamističkih skupina.

Predsjednika Šarifa Šeika Ahmeda izabrao je prošireni parlament u kojemu sjede umjereni islamisti i predstavnici građanskog društva. Na predsjedničkoj dužnosti naslijedio je Abudlahija Jusufa Ahmeda koji je koncem prosinca morao dati ostavku, a protivio se bilo kakvu pregovaranju s islamistima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene