Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Somalija: borbe oko posljednjeg uporišta islamista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju su izbile borbe u predgrađima posljednjeg uporišta somalijskih islamista gdje se, prema tvrdnjama somalijskog premijera, skrivaju trojica pripadnika al-Qaede osumnjičena za bombaške napade na američka veleposlanstva 1998. godine.

Somalijski vojnici, potpomognuti etiopskim tenkovima i borbenim zrakoplovima MIG, krenuli su u frontalni napad na islamističke snage na jugu Somalije, rekao je premijer Ali Mohamed Gedi. Dodao je da će "uhititi ili ubiti" osumnjičene za terorizam.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Okupljanje islamista u Hamburgu 27. travnja 2024. Okupljanje islamista Usred Europe paradirali s transparentima koji pozivaju na šerijat, političari složni u osudi: "Takvi slobodno mogu iseliti"

Tisuće stanovnika bježe iz tog plodnog poljoprivrednog područja noseći sa sobom pokrivače, vodu i hranu i kreću se prema granici s Kenijom, 100 kilometara južno.

Prema riječima premijera Gedia, islamistički militanti u Kismayou, trećem po veličini somalijskom gradu, skrivaju trojicu osumnjičenih za napade na američka veleposlanstva na istoku Afrike u kojima je poginulo više od 250 osoba.

Najnoviji sukobi izbili su u Helashidu, 18 kilometara sjeverozapadno od Jiliba na putu prema obalnom gradu Kismayo gdje se oko 3.000 najzagriženijih islamističkih boraca priprema za krvavi okršaj s vladinim snagama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene