Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Somalska vlada počela je u subotu uspostavljati svoju vlast u Mogadishu iz kojeg su se povukli islamisti, gdje su drugi dan zaredom protiv nazočnosti etiopske vojske prosvjedovale stotine osoba.


Vlada je odlučila vratiti na dužnost bivšeg gradonačelnika i guvernera glavnog grada Mahamuda Hasana Alija, kojeg su svrgnuli islamistička plemena dok su imali potpunu kontrolu nad glavnim gradom u srpnju 2006.

Vezani članci Slika nije dostupna Somalija: borbe oko posljednjeg uporišta islamista Slika nije dostupna Mirna noć U Mogadishuu

Tu simboličnu odluku su na sastanku u Afgoye, oko 20 km zapadno od Mogadishu donijeli predsjednik Abdulahi Jusuf Ahmed i tradicionalna vlast Afgoye i Mogadishu, javlja AFP.

Vlasti su također odlučile potvrditi funkciju šefa policije
Mogadishu, kojeg je imenovala prijelazna vlada i koji je zadržao svoje funkcije pod islamističkom vlasti, precizirao je zamjenik premijera zadužen za unutarnje poslove Mohamed Husein Aidid.

Premijer Ali Mohamed Gedi je pozvao u subotu somalske islamiste na dijalog i upozorio ih protiv napada. Procjenjuje se da se oko 2.000 islamističkih boraca još uvijek nalazi u Mogadishu.