Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Solana: Jačanje ruskih snaga u Abhaziji i južnoj Osetiji 'nije mudro'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana ocijenio je u utorak navečer na konferenciji za novinare s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom da "nije mudra" najavljena odluka Rusije o povećanju svog kontingenta u gruzijskim separatističkim regijama.

Iako bi ruski kontingent, kako kaže Lavrov, ostao u granicama predviđenim sporazumom kojim su ruske mirovne snage raspoređene u Abhaziji i Južnoj Osetiji nakon krvavih sukoba u tim regijama početkom 1990-ih godina, to "sada ne bi bila mudra mjera", ocijenio je Solana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpora Rusiji Chavez priznao Abhaziju i Južnu Osetiju Slika nije dostupna Moskva uspostavila diplomatske odnose s Južnom Osetijom i Abhazijom

"Iskreno, čak i da ostane u granicama, mi želimo smanjiti napetosti", dodao je.

Rusija koja optužuje Tbilisi da priprema "vojnu operaciju" protiv Abhazije, ranije u utorak je objavila da će povećati svoj kontingent na abhaškom teritoriju kao i u Južnoj Osetiji.

"Ako Gruzija ostvari svoje prijetnje o uporabi sile, bit ćemo prisiljeni poduzeti mjere odmazde kako bismo zaštitili živote naših državljana", rekao je Lavrov.

Na pitanje o broju dodatnih vojnika koje Rusija želi rasporediti u tim regijama Lavrov nije odgovorio i samo je naglasio da će ostati u "predviđenim granicama" koje danas nisu u potpunosti iskorištene.

Na pitanje želi li Rusija rat s Gruzijom, on je odgovorio "nipošto" i objasnio da su cijevi mjera koje Moskva poduzima izbjegavanje aktivnih faza sukoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene