Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roblje 21. stoljeća

Šokantno! Djeca prose za romske bande!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca 'rade' u grupama preklinjajući turiste za novac neovisno pada li kiša,snijeg…-to je sve češći prikaz londonskih ulica, no ne shvaćamo da tim ulicama vlada kriminal.

Istraživanje koje je provela televizijska kuća BBC, pokazuje kako djeca na taj način zarade i do 500 funti dnevno! Novinar John Sweeney ovaj slučaj opisuje kao 'fenomen Olivera Twista 21. stoljeća'-dječaka koji je vodio svoju grupu koja bi za njega 'izvukla' novac bogatih Londonaca.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

Dokumentac prikazuje male Rome, podrijeklom iz Rumunjske, koji kroz godinu dana prose diljem Londona. BBC je u sklopu projekta osnovao i udrugu mladih žena koje kontoliraju nekoliko djece, uključujući petogodišnjeg dječaka, kojega su novinari pratili nekoliko dana.

Dječak je dobiveni novac nosio muškarcu koji je čekao u luksuznom autu. Istraživanje je pokazalo da gradska policija najčešće samo uzme osnovne dokumente tih ljudi, no ništa ne poduzimaju po tom pitanju. Kasnije je otkriveno kako ti ljudi, najčešće rumunjske nacionalnosti, u svojoj domovini žive luksuznu i obilju.

Nakon dužeg istraživanja britanska policija je uhitila nekolicinu muškaraca koji se time bave. Bivši britanski policijski načelnik Bernie Gravett smatra da se radi o 'modernom ropstvu'.

'Kako djeca znaju da je kriminalno djelo prositi na ulicama Engleske. Pa pobogu, oni su djeca.', rekao je.

Posjetili su i Rumunjsku te kratko intervjuirali njihove građane. Rumunjci smatraju da je za sve kriva britanska policija, koja ne mari niti za strance niti zakon. 'Jednostavno je tako, što više djece imaju, to im više novaca stiže. Zato i žive u vilama, voze luksuzne aute', rekao je čovjek koji je želio ostati anoniman.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene