Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teroristički napad

Brutalno ubojstvo vojnika nasred ulice u Londonu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nasred ulice u jugoistočnom dijelu Londona dvojica muškaraca napala su i mačetom ubila jednog vojnika. Tijelo su odvukli na cestu te su, mašući oružjem, od šokiranih prolaznika tražili da ih fotografiraju.

Krvavi napad oružjem slično mačeti nasred ulice u jugoistočnom dijelu Londona šokirao je Veliku Britaniju. Dvojica neidentificiranih muškaraca u poslijepodnevnim su satima na području Woolwicha napali i mučki ubili jednog pripadnika britanskih oružanih snaga.

Pročitajte i ovo Theresa May (Foto: AFP) Planirali i napad Spriječen na vrijeme: Dvojica optužena da su planirala nožem izbosti premijerku Slika nije dostupna Strah nakon bombe u vlaku Razina prijetnje u Velikoj Britaniji podignuta na kritičnu razinu, vojska poslana na ulice

Vojnik je imao oko 20 godina, a ulicom je hodao u majici kratkih rukava s logotipom jedne humanitarne organizacije za pomoć vojnim veteranima. Prema izvješću BBC-ja, napadači su nosili tradicionalnu muslimansku odjeću, a dok su ubijali vojnika vikali su 'Allahu akhbar' ili 'Bog je velik'. I oni su navodno bili tek nešto stariji od 20 godina.

>> Ubio ga FBI: Je li ovo pomagač braće Carnajev?

'Ponašali su se kao luđaci, poput životinja. Odvukli su ga [ubijenog vojnika] s pločnika i bacili tijelo nasred kolnika', rekao je svjedok James, prenosi BBC. Dodaje kako su zatim počeli mahati mačetom i pištoljem, tražeći od šokiranih prolaznika da ih fotografiraju i snimaju mobitelima, 'kao da su htjeli biti na televiziji'.

'Oko za oko, zub za zub'

Što su tražili, to su očigledno i dobili. ITV je objavio izrazito šokantnu snimku jednog od napadača koji, držeći oružje u rukama oblivenima krvlju, izvikivao političke parole protiv britanskih vlasti.

'Kunemo se svemogućim Alahom da se nikada nećemo prestati boriti protiv vas. Dok god nas ne ostavite na miru, vaši ljudi neće biti sigurni. (...) Ovo smo učinili samo zato što britanski vojnici ubijaju muslimane svaki dan. Smrt ovoga britanskog vojnika je oko za oko, zub za zub', rekao je napadač.

Nedugo zatim na mjesto zločina stiglo je nekoliko policijskih ophodnji. Uslijedio je kraći oružani obračun u kojemu su obojica napadača dobila metak. Prebačeni su u bolnicu, a jedan od njih je u kritičnom stanju.

Cameron prekinuo posjet Francuskoj: 'Ovo je bolestan napad'

Zločin je uznemirio britansku javnost i alarmirao tamošnje vlasti. Premijer David Cameron, koji je danas u posjetu Francuskoj, napad je nazvao 'uistinu šokantnim', a ministrica unutarnjih poslova Theresa May u njegovoj je odsutnosti sazvala izvanredni sastanak Cobre, posebnog vladinog tijela za izvanredne situacije. Kasnije je stigla vijest da će se Cameron zbog novonastale situacije još večeras vratiti u London.

'Ovo što se danas dogodilo je zapanjujuće ubojstvo. Ministrica unutarnjih poslova izvijestila me o ovom bolesnom napadu, nezamislivom zločinu. Policija radi najbrže što može tražeći činjenice u ovom slučaju, ali postoje snažne indicije da je riječ o terorizmu. Policija je na mjestu zločina ranila dvije osobe koje su osumnjičene', rekao je između ostalog premijer David Cameron na press konferenciji s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, objavljujući kako prekida posjet Francuskoj ne bi li se čim prije vratio u domovinu.

Hollande: Ovo je kukavičko ubojstvo, protiv terorizma se moramo boriti na svim poljima

'U ovom trenutku želim izraziti solidarnost s Davidom Cameronom i Ujedinjenim Kraljevstvom nakon kukavičkog ubojstva britanskog vojnika u Londonu. Protiv terorizma se moramo boriti na svim poljima, a to znači da moramo razmjenjivati informacije, da naše obavještajne službe moraju surađivati i djelovati gdje god je moguće', rekao je Francois Hollande.

BBC javlja kako britanske vlasti ubojstvo tretiraju kao mogući teroristički napad. Ulica Woolwich, u kojoj se zločin dogodio, u trenutku pisanja ove vijesti bila je blokirana. Na helikopterskim snimkama prikazanima u britanskim medijima na mjestu događaja vidljiva je oveća krvava mrlja te jedno slupano osobno vozilo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene