Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD 'razočaran'

Snowden zahvalio Rusiji: Pravda je pobijedila!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši zaposlenik američke tajne službe Edward Snowden izjavio je kako odluka ruskih vlasti da mu daju privremeni azil predstavlja pobjedu vladavine prava te je na tomu zahvalio službenoj Moskvi, istodobno optuživši Sjedinjene Države da se izruguju međunarodnom pravu, objavljeno je na internetskoj stranici WikiLeaks.

'U posljednjih osam tjedana uvjerili smo se u to da Obamina administracija ne poštuje ni međunarodno ni domaće pravo, no na kraju je pravda pobijedila', rekao je Snowden u priopćenju koje je objavio WikiLeaks, organizacija koja objavljuje tajne informacije.

'Zahvaljujem Moskvi što mi je omogućila privremeni azil u skladu s vlastitim zakonima i s međunarodnim obvezama', rekao je Snowden koji je u četvrtak napustio moskovsku zračnu luku Šeremetjevo gdje je proveo više od mjesec dana.

>>
Evo GDJE je Snowden dobio azil

WikiLeaks, internetska stranica koja je odigrala aktivnu ulogu u bijegu mladoga američkog informatičara, objasnila je da je Snowden zračnu luku Šeremetjevo napustio pod nadzorom pravnice i novinarke Sarah Harrison, koja je uz njega od dolaska u moskovsku zračnu luku.

'Edwardu Snowdenu odobren je privremeni azil u Rusiji i napustio je zračnu luku s predstavnicima WikiLeaksa', rekla je članica te organizacije Sarah Harrison. Mjesto njegova boravka neće biti poznato.

SAD 'razočaran' razvojem događaja oko Snowdena

Sjedinjene Države su razočarane odlukom Rusije da odobri azil bivšem američkom obavještajnom suradniku Edwardu Snowdenu a predsjednik Barack Obama bi mogao izbjeći predstojeći summit u Moskvi ove jeseni, rekla je u četvrtak Bijela kuća.

'Mi na ovo gledamo kao na nezadovoljavajući razvoj događaja i krajnje smo razočarani njime', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Zapitan da li činjenica da je Moskva odobrila jednogodišnji azil Snowdenu u Rusiji utjecati na odluku predsjednika Obame da se sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na summitu u rujnu, Carney je rekao: 'Razmatramo korisnost toga summita'.

Snowdena, koji je radio za američku Nacionalnu sigurnosnu agenciju, Sjedinjene Države traže zbog špijunaže jer je objavio pojedinosti vladina programa nadzora telefonskih i internetskih komunikacija.

Razgovori na visokoj razini između Rusije i Sjedinjenih Država planirani za sljedeći tjedan u Washingtonu su također neizvjesni.

Sljedeći tjedan su se trebali sastati američki državni tajnik John Kerry i ministar obrane Chuck Hagel i njihovi ruski kolege Sergej Lavrov i Sergej Šojgu, ali je sada taj susret 'neizvjestan', rekao je za agenciju Reuters američki dužnosnik koji je zatražio da ostane neimenovan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Moskva Nisu zadovoljni Rusija zaprijetila Americi i Europi: "Ovo je krađa, vi ste lopovi! Odgovor će biti iznimno oštar"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene