Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lapsus u dokumentaciji

Snowden im bio nadohvat ruke, pobjegao zbog BIZARNE GREŠKE!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki obavještajac Edward Snowden u posljednji je trenutka uspio izbjeći uhićenje u Hong Kongu zbog, prema svemu sudeći, bizarne pogreške u američkom zahtjevu za izručenje.

Edward Snowden, bivši suradnik američke obavještajne agencije kojega Washington traži zbog optužbi za špijunažu, po svemu sudeći još uvijek se skriva u zračnoj luci Šeremetjevo u Moskvi, a ruski zračni prijevoznik Aeroflot tvrdi da nije prijavljen niti za jedan let u iduća tri dana.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Snowden je pobjegao u Hong Kong nakon što je objavio pojedinosti o tajnom američkom programu praćenja elektroničkih komunikacija, potom je odletio u Moskvu izbjegavajući američki nalog za uhićenje.

>> Putin: Snowden je u Moskvi, nismo ga očekivali, ali on je slobodan čovjek

U Hong Kong je već bio stigao američki zahtjev za njegovim izručenjem, no tamošnje su ga vlasti vratile tražeći neka dodatna pojašnjenja, što je Snowdenu dalo priliku da umakne.

O kakvim je dodatnim pojašnjenjima riječ postalo je jasno tek danas. Puno ime bivšeg američkog obavještajca je Edward Joseph Snowden, no u zahtjevu za izručenje pisalo je Edward James Snowden, što je vlastima u Hong Kongu bilo dovoljno da od Amerikanaca zatraže dodatne informacije o njegovu identitetu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da se Snowden nalazi u tranzitnom dijelu moskovske zračne luke i da ga ne namjerava izručiti Washingtonu.

"Oni ne lete danas niti u iduća tri dana", rekao je predstavnik Aeroflota na Šeremetjevu upitan hoće li Snowden i njegova pravna zastupnica Sarah Harrison odletjeti u srijedu. "Njihovih imena nema u sustavu", dodao je.

Snowden nije viđen u javnosti, ali ruski dužnosnici kažu da se nalazi u zračnoj luci gdje čeka odgovor na zahtjev za političkim azilom u Ekvadoru.

Dok američke obavještajne agencije i njihovi globali partneri još procjenjuju potencijalnu štetu Snowdenovig poteza, američki dužnosnici tvrde da su militanti već počeli mijenjati načine komunikacije što otežava otkrivanje potencijalnih napada, prenosi Reuters.

Tajne službe otkrile su da su članovi militantnih organizacija, uključujući šijitske i sunitske islamističke skupine, počeli mjenjati način komunikacije što je, kako vjeruju, izravna posljedica objave pojedinosti o američkom tajnom programu.

Dužnosnici kažu kako je još rano reći jesu li promjene u komunikaciji izazvale gubitak ključnih obavještajnih podataka i postoji li sada povećani rizik od toga da se ne otkriju upozoravajući znakovi budućih napada. "Ne znaš što si izgubio sve dok to ne izgubiš", rekao je neimenovani izvor. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene