Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin na konferenciji za novinare u Finskoj potvrdio je da je Edward Snowden u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo u Moskvi. Kaže da je bivši američki obavještajac 'slobodan čovjek'.


Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je danas kako se bivši američki obavještajac Edward Snowden trenutno nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo.

Vezani članci Konferencija za medije ruskog predsjednika Putina - 3 Putin naredio masovno cijepljenje cijele populacije u Rusiji protiv koronavirusa Slika nije dostupna Edward Snowden navodno zatražio azil u Rusiji

Kako prenosi novinska agencija Reuters, Putin je tijekom konferencije za novinare u Finskoj kazao kako Snowdenov dolazak u Moskvu ruske vlasti nisu očekivale.

>> WikiLeaks: Snowden nije zatražio azil samo u Ekvadoru

Rekao je i da bivši zaposlenik CIA-e i suradnik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) na teritoriju Ruske Federacije nije počinio ništa protuzakonito te je odbacio mogućnost njegova izručenja SAD-u. Izrazio je nadu da cijeli slučaj neće poremetiti odnose Moskve i Washingtona.

'Edward Snowden je slobodan čovjek. Što prije bude odabrao svoje konačno odredište, to bolje', rekao je Putin, dodajući da Snowden nikada nije surađivao ili radio s ruskim obavještajnim agencijama.

Nekoliko sati nakon Putinove konferencije za novinare, s reakcijom se javila Bijela kuća, u kojoj smatraju da Rusija ima 'jasnu pravnu osnovu' za protjerivanje Snowdena te od Moskve traži da to i učini, bez odgode.

Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Caitlin Hayden kazala je da bi, bez obzira što između Rusije i SAD-a nema sporazuma o izručenju, Rusija Snowdena trebala protjerati ne bi li ga Amerika mogla procesuirati za kaznena djela za koja ga tereti.

Hayden se složila s Putinom u dijelu u kojem se on nada da ovaj slučaj neće narušiti odnose dviju država.

Edward Snowden je globalnoj javnosti postao poznat prije nekoliko tjedana, nakon što je britanskom Guardianu i američkom Washington Postu dao dokumente koji dokazuju da američke obavještajne agencije kroz program PRISM provode opsežan nadzor telefonske i internetske komunikacije građana diljem svijeta.

Prije otkrivanja tajni, otišao je u Hong Kong, odakle je odletio nakon što je postalo jasno da mu prijeti izručenje Americi. Tužitelji u Washingtonu traže ga zbog špijunaže, odnosno 'krađe državne imovine, protuzakonitog objavljivanja informacija o nacionalnoj sigurnosti te objavljivanja klasificiranih obavještajnih podataka'.

Iz Hong Konga je uspio odletjeti za Moskvu premda mu je američka putovnica u trenutku ulaska u zrakoplov bila poništena. U Moskvi je odsjeo u aerodromskom hotelu te nije formalno prešao granicu Rusije.

U hotelskoj se sobi susreo s osobljem veleposlanstva Ekvadora, kojem je uručio pismo njihovom predsjedniku Rafaelu Correi, od kojeg je zatražio politički azil. Ekvador još razmatra njegov zahtjev, a u međuvremenu su mu izdali izbjegličku iskaznicu, uz pomoć koje bi trebao moći putovati po inozemstvu.

Jučer se špekuliralo da bi iz Moskve mogao odletjeti prema Havani, odakle bi ulovio let za Quito, no na letu na kojem je rezervirao sjedalo nije se pojavio.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook