Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Edward Snowden će tužiti norvešku državu kako bi si osigurao slobodan ulazak u tu skandinavsku zemlju, objavio je u četvrtak norveški odvjetnički ured koji zastupa bivšeg američkog obavještajca i zviždača.


Snowden je pozvan u Norvešku da primi nagradu Ossietzky za slobodu govora koju dodjeljuje norveški ogranak društva književnika PEN International, ali je, po riječima njegovih odvjetnika, zabrinut da bi ga ta zemlja mogla izručiti Sjedinjenim Državama, prenosi Reuters.

Vezani članci Norveški most, ilustracija Tijekom pandemije blizanci se druže na mostu koji dijeli dvije države: ''Ja moram ostati metar na svojoj strani, a on metar na svojoj'' Kjelfossen (Foto: Screenshot/YouTube) Dronom snimio bajkoviti vodopad u Norveškoj, snimku je nemoguće opisati riječima

"Svrha tužbe je zakonski osigurati da Norveška nema pravo izručiti Snowdena SAD-u", priopćio je odvjetnički ured Schjoedt koji ga zastupa.

"Američke vlasti su već zatražile da se Snowdena izruči SAD-u ako uđe u Norvešku", rekao je njegov odvjetnik Hallvard Helle.

"Norveške vlasti dosad nisu htjele komentirati taj slučaj, pa želimo zakonsko objašnjenje", dodao je odgovarajući na pitanje je li Norveška najavila da će izručiti Snowdena ako uđe u zemlju.

Norveško ministarstvo pravosuđa još se nije oglasilo u vezi s time.

Američka vlada je protiv Snowdena, kojeg jedni smatraju zviždačem, a drugi izdajnikom, podigla optužnicu za špijunažu zbog toga što je objavio povjerljive informacije.

Snowden je SAD napustio u svibnju 2013. i od tada živi u Rusiji, gdje je dobio azil. (Hina)