Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mrtve zone'

Snimka NASA-e otkriva veliku tajnu - i to ne svemira, već Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenike brine da postojanje mrtvih zona može utjecati na ljude koji žive na kopnu.

U Atlantskom oceanu otkrivena su mjesta, takozvane 'mrtve zone', u kojima gotovo da nema kisika u vodi. Te zone je prvi primijetio tim njemačkih i kanadskih morskih biologa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevjerojatan slučaj iz Zadra Otpustili je bez boce s kisikom koja joj je neophodna za život, ali tu drami nije bio kraj: "U tom su mi se trenu odsjekle noge" Ilustracija UGINULO VIŠE OD 100 TONA Otkriven uzrok masovnog pomora ribe u jednoj od najvećih europskih rijeka? Objavljena najnovija analiza

Slične mrtve zone u moru otkrivane su i prije, no razlika je u tome što su otkrivane blizu istočne i južne obale SAD-a te u Blatičkom moru. Ovo je prvi put da su otkrivene na otvorenom oceanu.

Riječ je zonama u kojima gotovo da i nema kisika u vodi i koje imaju i do 100 kvadratnih kilometara površine, pojašnjavaju znanstvenici u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Biogeosciences. Te mrlje na oceanu su u konstantnom pokretu i mijenjaju se s godišnjim dobima.

INFOGRAFIKA Svih 9 oceana u Sunčevom sustavu na jednom mjestu

Jedna od najvećih otkrivenih formira se svake godine u Meksičkom zaljevu. Proces koji pokreće njihovo formiranje uključuje bogatstvo nutrijenata i mikroba koji se nađu na istom području u isto vrijeme. Riječ je o cikličkom procesu, u kojem su nutrijenti hrana za alge, koje onda pojedu mikroorganizmi.

Taj proces proizvodi otpad, kojeg onda konzumiraju drugi mikrobi, a čitav navedeni proces zapravo troši strahovito puno kisika, na taj način kreirajući 'žepove' bez kisika u oceanu.

Znanstvenici su otkrili da se te mrtve zone u oceanu 'maskiraju' kao vrtlozi vidljivi iz zraka. Njihov intenzitet ovisi o brzini tog vrtloga, kemijskoj koncentraciji, vremenskim uvjetima te rotaciji Zemlje.

Znanstvenike isto tako brine da postojanje mrtvih zona, čak i u središtu Atlantika, može utjecati na ljude koji žive na kopnu, ponajviše na Cape Verdeu, jer bi mogle izazvati pomor ribe, koja je jedan od glavnih izvora hrane za to stanovništvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene