Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofa u Teksasu

VIDEO 'Bilo je poput eksplozije nuklearne bombe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jaka eksplozija odjeknula je noćas u Teksasu, u tvornici za proizvodnju gnojiva. Ozlijeđeno je više od 160 osoba, a vjeruje se kako bi smrtno stradalih moglo biti i do 15.

12:00 Na konferenciji za novinare policija okruga Waco rekla je kako će se tvornicu gnojiva do daljnjeg smatrati mjestom zločina sve dok se ne dokaže je li riječ o industrijskoj nesreći.

Pročitajte i ovo Eksplozija Tajvan nesreća na Tajvanu Petero mrtvih u strašnoj eksploziji u tvornici: Ljudi su zarobljeni u ruševinama, više od 100 ozlijeđenih Slika nije dostupna Ima ozlijeđenih VIDEO Snažna eksplozija odjeknula u blizini Moskve: Gusti dim nad tvornicom koja proizvodi i za vojsku

Rekli su i kako se eskplozija dogodila dok su u tvornici bili jedan policajac i nekoliko vatrogasaca. Zbog toga broj mrtvih procjenjuju na između 5 i 15.

11:30 Na terenu je oko 700 pripadnika hitnih službi, još uvijek se ne zna točan broj poginulih. Papa Franjo na svom Twitter profilu pozvao vjernike da s njim mole za žrtve eksplozije i njihove obitelji.

9:30 Policija kaže kako je prethodno eksploziji izbio požar u tvornici zbog kojeg je interveniralo nekoliko vatrogasnih ekipa koje su pokrenule evakuaciju kad su shvatili potencijalnu opasnost.

Trenutno se provode detaljne pretrage svih kuća i zgrada u okolici tvornici kako bi se izvukle žrtve. Uzrok požara još nije poznat.

9:00 Hospitalizirano je više od 170 osoba, 24 su kritično. Lokalna policija potvrdila je smrtne slučajeve, no još ne znaju točan broj. Neke medijske napise o 60-70 mrtvih nisu mogli potvrditi. Kažu kako ne znaju odakle ti podaci.

8: 00 Kao posljedica eksplozije zabilježena je i seizmička aktivnost magnitude 2,1.

'Bilo je poput eksplozije nuklearne bombe. Izdigao se velik oblak u obliku gljive', rekao je gradonačelnik Westa Tommy Muska.

7:30 Kako javlja CNN, u eksploziji je uništeno 10-15 zgrada i deseci obiteljskih kuća. Očevici kažu kako je tvornica bila u plamenu i prije eksplozije što se može vidjeti i u dolje priloženom videu.

Građanima Westa sada prijete i otrovne pare koje se izdižu iznad tvornice, a uglavnom se radi o spojevima amonijaka koji se koriste u proizvodnji gnojiva. Lokalne vlasti zatvorile su plinovod, a prekinut je i dovod električne energije za veći dio grada.

>> VIDEO Eksplodirao paket u Atlanti, opečen mladić (23)

07:00 Eksplozija je odjeknula nešto prije 20 sati po lokalnom vremenu u tvornici West Fertilizer, rekao je telefonom glasnogovornik vatrogasaca i precizirao da do sada nije utvrđeno porijeklo eksplozije, ali da bi se moglo raditi o amonijaku.

Eksplozija je izazvala plamen visok tridesetak metra u tom mjestu gdje živi oko 2.500 ljudi.

Na teren su izašle ekipe zadužene za zbrinjavanje opasnog materijala, a policija je evakuirala stanovnike područja na kojem se nalazi tvornica u kojoj je još jedan spremnik s gnojivom ostao netaknut, no strahuje se kako bi i on mogao eksplodirati. Evakuiran je i obližnji starački dom u kojem je velik broj osoba također ozlijeđen.

Predsjedniku Obami i narodu SAD-a hrvatski je predsjednik uputio izraze najiskrenijeg suosjećanja zbog strašne tragedije. 'Naše misli su s onima koji su izravno pogođeni tragedijom, s ozlijeđenima te s osobama koje su izgubile članove obitelji i svoje domove', stoji u sućuti predsjednika Josipovića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene